Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

Inspirasjonshager for enhver smak på Hagemessen 

Anleggsgartnere, hagedesignere, gartnere og norske produsenter går sammen for å øke kvaliteten og gi publikum mer av den inspirasjonen de ønsker seg. Det er bare å glede seg! 

Når vi spør Hagemessens besøkende om hvorfor de tar turen hvert år, svarer hele 8 av 10 at de kommer for å la seg inspirere. Dette er ikke noe nytt, i Hagemessens lange historie er det satt opp inspirasjonshager av forskjellig størrelse, tema og innhold. Disse er utvilsomt Hagemessens mest populære innslag og i fjor var hele 9 av 10 besøkende innom designområdene.  

Derfor synes prosjektleder for Hagemessen, Cecilie Svabø, at er det er viktig å sikre kvaliteten på områdene, i tillegg til at de følger de trender, regler og behov som til enhver tid gjelder for folks store og små hager.  

– Å sette i stand våre designhager er et stort arbeid i store områder. Arbeidet går lettere når aktører i fagmiljøet samarbeider. På den måten kan vi sørge for at publikum får mer inspirasjon og blir et bedre utgangspunkt for egen hageplanlegging, forklarer Svabø.  

Prosjektleder for Hagemessen, Cecilie Svabø (til høyre), gleder seg over at arbeidet med inspirasjonsområdene på Hagemessen virkelig nå begynner å ta form. Foto: NOVA Spektrum

Vi introduserer Hagemessens egen inspirasjonskomité  

Fagmiljøene er enige. Derfor har de forent seg i en inspirasjonskomité, som i fellesskap skal sørge for at designhagene på Hagemessen blir inspirerende, store og ikke minst trendy.  

Komitéen består av Norske Anleggsgartnere, Miljø- og Landskapsentreprenører (NAML), Norske Hagedesignere, Gartnerforbundet, Plantinor og Hagemessen.  

Man finner også utstyr fra Hagemessens mange utstillere og samarbeidspartnere i hagene, slik at man kan se deres varer og produkter i et inspirerende miljø i hagene.  

Konseptet temahager er populært og ønsket av publikum 

I 2023 testet vi konseptet temahager i inspirasjonsområdet «Villaveien» på Hagemessen. Området ble godt mottatt og publikum vil ha mer! I år har inspirasjonskomiteen satt av et helt mål til 9 forskjellige temahager av forskjellige størrelser, alle med en stor dose inspirasjon.

Det planlegges for følgende hager: 

  • Fantasihagen – En annerledes hage 
  • Beredskapshagen – Husdyr og nyttevekster i fin harmoni 
  • Vann i Hagen – Visste du at sirkulærbruk av vann i hagen kan være nyttig og fint? 
  • Den romantiske hagen – Del inn hagen i soner og lag romantiske områder 
  • Festhagen – Inviter til fest i hagen og nyt sene sommernetter med gode venner 
  • Den lettstelte hagen – Inspirert av japanske hager med lite vedlikeholds krav.  
  • Surjordshagen – med visjon om å skape refleksjon over hva surjord egentlig er.  
  • Innsektshagen – En hage hvor de bitte små kan boltre seg 
  • Hyttehagen ved sjøen – Med kosekrok i ly for vinden og selvforsynt utedusj 

Hver hage får en tilhørende, brukervennlig landingsside hvor man finner informasjon om hageideen, som hageskisser, plantelister og annet som er relevant for oppbyggingen av denne type hage. Det er bare å scanne QR-koden man finner på leverandørskiltene i hver hage og ta det derfra. På den måten kan man tilpasse inspirasjonen til sin egen hage etter besøket på Hagemessen.  

Hager med fokus på miljøvennlig og norsk klima 

Hagene er svært forskjellige og har egne formål, men det er en viss rød tråd som er gjennomgående. Det første du vil merke er fokuset på overvannshåndtering, en økende utfordring som klimaendringene fører med seg.

– Vi får lengre perioder med tørke eller store nedbørsmengder som kan gjøre det utfordrende å finne riktig beplantning som tåler slike klimaendringer gjennom året.

Stig Aslaksen, ansvarlig anleggsgartner fra NAML.

Ved å håndtere overvann øker vi vanningsmuligheter og jordfuktsperioden. Vannet ledes først bort fra hagen til en beholder når det pøser ned og hentes opp igjen for å fukte hagen når tørken setter inn. Sånn sett fungerer sirkulær disponering av overvann veldig bra, forklarer Stig.  

I tillegg slår hagene et slag for norsk produksjon og planter som tåler dette norske og utfordrende klimaet. Vi har hentet inn Norges beste produsenter for å finne spennende og riktige planter og vekster som gjør hagen din både fin og, kanskje viktigst, varig.  

Sist men ikke minst, ønsker vi fokus på våre på våre bittesmå venner, insektene. Over 1000 insektarter er truet i Norge. Insekter bryter ned dødt materiale slik at næringsstoffer føres tilbake til jorden, næring som er viktig for at nye planter kan vokse opp. Vi er rett og slett avhengige av dem og bør gjøre det vi kan for å få bukt med dette problemet. Vi ønsker derfor pollinatorvennlige designhager på Hagemessen i år.  

Landets mest populære hageprofiler har satt sin signatur på «sine» hager 

Våre kjente og kjære hageprofiler har sine spesielle lidenskaper, derfor har vi hørt med fire av dem om de ønsker å sette nettopp sin signatur på en passende designhage i år. Kjersti Bergesen har tatt for seg den store Fantasihagen, Espen Skarphagen leker med hagen «Vann i Hagen», Ingunn Anvik deler opp «Den romantiske hagen» inn i fine soner, mens Dennis Asbjørnsen sørger for spiselige vekster i «Beredskapshagen»

Til førstnevntes hage har vi også invitert inn husdyr som er typiske for et småbruk, eller for en større hage hvor man har litt plass å boltre seg på. På denne måten kan man ta ideen om selvdyrk og spiselig hage til et nytt nivå. På Hagemessen dukker det opp både høns, ender, kaniner, mini-gris, kopplam og alpakkaer, til stor stas for både store og små besøkende.   

Kirsti Marie Hougen som er prosjektansvarlig fra Norske Hagedesignere synes det er spesielt gøy at de har designere fra hele vårt langstrakte land, og ekstra gøy med entusiastiske hageprofilers gode innspill. – Sammen med profilene skal vi planlegge både spennende og praktiske hager, forteller hun. Og vi er godt i gang med arbeidet, så det er bare å glede seg.  

Hold av datoen til vårens vakreste eventyr 12. – 14. april 2024

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom.