Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

Møt greenfluenser og kjøkkenhageeksperten Dennis Asbjørnsen

Dennis Asbjørnsen, bedre kjent som @spiselighage, er en mangfoldig personlighet innen hagebruk – en blogger, greenfluencer, forfatter, foredragsholder og ikke minst er han en av Norges mest innflytelsesrike stemmer når det gjelder kjøkkenhager.

Dennis har gjestet Hagemessen siden 2022 og mange hundre besøkende har fått gleden av hans inspirerende foredrag fra scenen om bærekraft og økologisk egendyrket mat. Vi tok en prat med Dennis for å finne litt mer kjøtt på beinet, eller kanskje “grønt på stilken” passer bedre, om hagetips og ellers litt annen grønn økologisk inspo.

“Mitt engasjement for bærekraftig hagebruk har gjort meg til en respektert autoritet på området og det synes jeg er veldig hyggelig”.

Dennis Asbjørnsen

Hvilken hagetype er du?

– Jeg identifiserer meg sterkt med min egen kjøkkenhage i Stavanger hvor jeg driver med økologisk dyrking og selvberging. Det å spise egendyrka mat fra hagen ga virkelig en helt unik følelse av glede og mestring. Denne følelsen ønsket jeg umiddelbart at så mange som mulig skulle få kjenne på. Min målsetning er nå derfor å spre kunnskap, informasjon og inspirasjon om dyrking av spiselige vekster.

– Ingenting annet i verden gjør meg mer glad enn når jeg ser mennesker dyrke noe spiselig – enten det e i en svær kjøkkenhage, på balkongen eller noe i kjøkkenvindu. Verdien er den samme uansett hvor stor eller liten plass man har. Du dyrker og skaper noe. Jeg vet at alle kan dyrke sin egen mat. Jeg vil spre dyrkeglede til hele Norge!

Hvor fant du inspirasjon til å komme i gang?

– Det hele startet i 2018 ved at jeg leide en pallekarm i kolonihagen til en arbeidskollega. Av henne lærte jeg å ha som prinsipp å dyrke enkelt, billig og bærekraftig. Målsetningen min var å bruke minst mulig penger på kjøkkenhagen. Veldig gunstig for en ung fattig student som meg – det ble en livsendrende opplevelse som førte til min nåværende lidenskap.

Hva liker du å gjøre i hagen?

– “ALT!” sier Dennis entusiastisk. Å være ute i solen, vanne og stelle i eget tempo, gjerne med en god kopp kaffe ved siden av, det er terapi for meg. Jeg finner mye glede i å se frø spire og vokse til sunne planter som gir mat. Høydepunktet er innhøstingssesongen på sensommeren når egenproduserte frukt og bær kan nytes.

Dine 5 beste hagetips?

– Jeg oppfordrer til å starte i det små, gradvis bygge opp kunnskap, fokusere på vekster som du og familien liker, dyrke i krukker og bed, samt å velge solrike og lune områder. Ønsker du å starte din egen kjøkkenhage kan du få en grundig veiledning på nettsiden min.

Les mer her: Kjøkkenhage for nybegynnere

Støtter du norsk produksjon og hvordan?

– Ja, selvsagt, norskprodusert mat er det viktigste for norsk nasjonal matsikkerhet og jeg brenner veldig for dette. Jeg støtter gjennom kunnskapsformidling i foredrag og bøker. Kunnskap om selvdyrking er også med å styrke nasjonal matsikkerhet. Velg norsk i matbutikkene for å bidra til dette viktige formålet! Norge har en av de laveste selvforsyningsgradene i verden, og jeg er lidenskapelig opptatt av å snu denne trenden.

Følg Dennis og Spiselig Hage på Instagram >>

Hold av datoen til vårens vakreste eventyr 12. – 14. april 2024

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom.