Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

Varmer opp til sin første sesong med Sommerhytta på Hagemessen

Espen Skarphagen er utdannet blomsterbinder og har opparbeidet, dekorert, designet, utviklet, konseptualisert, skrevet og snakket om alt som har med hage og planter å gjøre. 

Nå er han også TV-aktuell som ny dommer i det koselige programmet «Sommerhytta» på TV2. Du følger ham til vanlig på @skarpihagen.no, men tre dager i april tar han med seg sine mange talenter og sin ekspertise til Hagemessen.

Vi tok en prat med Espen for å få bli litt bedre kjent med denne alt-mulig-hagemannen, hva som inspirerer han, hva han brenner for og ellers for å få noen gode grønne tips og triks til våre hagevenner.

Espen Skarphagen er hageentusiast, influenser, forfatter og podcaster. Nå er han også TV-aktuell som ny dommer i det koselige programmet «Sommerhytta» på TV2. Foto: Privat

«Hagehjertet mitt våkner når våren kommer, og jorda er klar for utplanting. Den første tiden med varm jord og nye vekster er magisk.»

Fortell litt om deg selv og din bakgrunn

– Som 6-åring fikk jeg mitt første blomsterbed av mine foreldre. Siden den gang har jeg utforsket gleden ved å dyrke ulike vekster både ute og inne. Jeg utdannet meg som blomsterdekoratør, men en noe overraskende pollenallergi førte til en omskolering. Dermed har jeg jobbet i mediebransjen de siste 20 årene i stedet, spesielt innen kommunikasjon og innholdsproduksjon for sosiale medier. De siste årene har det skjedd mye; I mars 2023 publiserte jeg endelig min egen plante- og hagebok, jeg er 50% av hagepodkasten Grøntpodden og til våren dukker jeg opp som ny dommer på Sommerhytta på TV2. 

Beskriv hagen din og hvilken hagetype du er

– Jeg er en uformell hageentusiast, så i min hage er alt lov! Jeg elsker å prøve og feile, med fokus på delingskultur og gjenbruk. Hagen er et sted for biologisk mangfold, og jeg legger vekt på å samarbeide med naturen. Med mikroklima og krukkehage skaper jeg et uterom med alt fra sjeldne stauder til vanlige planter. Form, farge og struktur er viktige elementer, og beplantningene er nøye sammensatt for å skape spennende rom. Hagen min er et raust sted med et relativt lavt skuldernivå når “våronna” er unnagjort.

Hvor henter du inspirasjon?

– Min hage er i kontinuerlig utvikling, inspirert av messer, Instagram, bøker, venner og naturen selv. Et ønske om en dam var utgangspunktet, resten falt på plass gradvis. Naturen er min hovedinspirasjon, med former og farger fra skog og mark, som gjenskapes i hagen på en naturlig måte.

Hva liker du å gjøre i hagen?

– Hagehjertet mitt våkner når våren kommer, og jorda er klar for utplanting. Den første tiden med varm jord og nye vekster er magisk. Toppen av lykkefølelse er kanskje å få gå barbeint i duggfriskt gress en varm sommerkveld. Ellers er en kveldsrunde med vannkanne for å se hva som har skjedd i løpet av dagen, en av mine favorittaktiviteter.

Espen Skarphagen er opptatt av å formidle hvorfor alle bør ha vann i hagen. Dette gjør han også på Hagemessen i 2024, både på scenen og via sin egen inspirasjonshage i hall C. Foto: Privat.

Hva er dine 5 beste hagetips?

  1. Ta frø og del stauder som kan gis bort eller byttes i andre vekster som er etablert lokalt 
  2. Gjenbruk alt i hagen og lag egen kompost
  3. Bruk naturlig gjødsel og fokuser på å skape en levende næringsrik jord
  4. Velg vekster/arter som trives med forholdene og behandlingen du kan gi – ikke forsøk å tvinge inn vekster som egentlig ikke vil trives
  5. Ikke vær for streng med hvordan hagen skal se ut og skap heller et sted du kan slappe av og senke skuldrene. Ikke sammenlign deg med naboen eller bilder i SoMe!

Støtter du norsk produksjon, og hvordan?

– Absolutt. Jeg er opptatt av å støtte norske produsenter og lokal dyrking. Tanken om å handle lokalt tar jeg med inn i mine prosjekter, og jeg promoterer dette gjennom Grøntpodden og mine egne kanaler på SkarpiHagen.no. Når jeg handler til egen hage, prioriterer jeg alltid kortreiste valg hvor det er mulig. Boken min, og hele tankegangen bak den, handler om å ta valg for lokal produksjon og gjenbruk gjennom sirkulær tankegang.

På Hagemessen skal Espen sette sin egen signatur på én av ti inspirasjonshager som skal skapes der. Denne har fått navn og tema etter hans egen lidenskap, “Vann i hagen”. Foto: privat.

Med sin egen signatur på inspirasjonshage

Espen har satt sin signatur på en av inspirasjonshagene på Hagemessen 2024. Her skal det settes i stand hele 10 flotte inspirasjonshager som de besøkende kan ta inn, nyte og la seg inspirere av. 

En av hagene har fått navnet «Vann i hagen» og er signert av Espen Skarphagen, tegnet av Norske Hagedesignere og bygget av NAML. Her vandrer du mellom karpedam med vannplanter, vannspeil og ser hvordan overvannsbehandling i hagene kan gjøres både fint og nyttig. 

Espen vil også være til stede på Hagemessen og møte publikum for å dele av sine erfaringer og råd, både i temahagen som du finner i den store inspirasjonshallen i C-hallen, og fra hovedscenen. 

Hold av datoen til vårens vakreste eventyr 12. – 14. april 2024

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom.