Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

La hagen inspirere til sanselige opplevelser og inntrykk

Når Åkerkvinnen Ingunn Anvik inviterer gjester inn hagen sin vandrer de fra rom til rom, for å føle både undring og beundring for hva en hage har å tilby.

På Hagemessen bygges det opp hele 10 flotte inspirasjonshager med forskjellig tema. Fire av dem er signert noen av våre mest kjente og kjære hageprofiler og en av dem er bokaktuelle Ingunn Anvik.

Les mer om Ingunns hage >>

Den Romantiske hagen på Hagemessen – signert av Åkerkvinnen Ingunn Anvik

En av Åkerkvinnene, Ingunn Anvik, er hagekonsulent med en lidenskapelig interesse for hage, og en tålmodig mann, som har resultert i en vakker besøkshage hjemme hos henne. I tillegg har hun skrevet boken «Ingunns hage», formidler tips og inspirasjon gjennom sin instagram-profil @Ingunnshage og holder hagekurs sammen med sin bror, Halvor Bakke.   

Ingunn Anvik holder foredrag, har besøkshage og skriver hagebøker. Her med sin bror, Halvor Bakke. Foto: privat

Nå er denne travle damen også aktuell med «sin egen» inspirasjonshage og skal holde foredrag på Hagemessen gjennom hele helgen 12. – 14. april 2024.

– Tanken bak den «Den romantiske hagen» er at den skal inspirere til sanselige opplevelser og inntrykk i vakre omgivelser. Den skal inspirere til hageglede, beundring og undring over mangfoldet av blomster og muligheter i norske hager.  

Sammen med hagearkitekter fra Norske Hagedesignere skal hun vise publikum hvordan man kan lage en stressfri hage som er frodig og med en klassisk blanding av prydbusker og nyttevekster, som en type engelsk cottage garden.  

Fra fotballbane til besøkshage 

Vi gleder oss til å se resultatet på messen. I mellomtiden har vi stilt Ingunn noen hagespørsmål og vært fått nyttige tips og triks i retur.  

Hvilken hagetype er du, Ingunn? 

Jeg er en hageperson som elsker hageliv og er selvlært på det jeg har bygget opp. Hagen ble etablert i 2002 med planering på tomten, og vi startet å så plen og plante hekker. Hagen er på ca 3 mål og den så ut som en «fotballbane». 

Jeg har alltid vært interessert i interiør og denne interessen var lett å flytte ut til hagerommet der gleden og kreativiteten har vokst seg stor gjennom årene. Jeg har høyt fokus på gode norske planter som tåler klimaet vårt, både en hard vinter og en tørr sommer. Det er noe med å fylle opp med planter som er lett å stelle. Velg det som er lett å lykkes med! 

Hos meg handler det sånn sett mer om hvordan planter blir satt sammen, frodigheten, blomstringen og de rommene de skaper med ulike vekster. Det å dele stauder er mitt beste verktøy. Lag mer av det du har.

Jeg har nok en noe formell hage. Jeg liker struktur og linjer og akser, men det er ikke så stramt når du ser godt etter! Hagen kan godt leve sitt eget liv og bestemme selv hvor neste års 2-årige planter har tenkt å etablere seg. En ukontrollert kontrollert hage! 

Ingunn liker struktur og akser og kaller hagen for en ukontrollert kontrollert hage.

 Hvor fant du inspirasjon til å komme i gang?  

Gjennom inspirasjon fra andre hageglade så har jeg blitt inspirert. Her har jeg sett og lært av hagevenner, fått tips og delt interesse. Dette er en verdifull arena for kunnskapsdeling og hyggelige stunder.  

Jeg henter også inspirasjon på reiser. Alle destinasjoner har en vingård, en park eller en botanisk hage som er verdt et besøk. Og ALLTID finner jeg noe å ta med hjem av ideer! Det kan være fra små tips om sammensetning av krukker til store nye rom og planter. Hagekultur er interessant – og vi har så mye å ta med inn i det norske hagerommet. Vi må tørre å by på litt mer enn en tradisjonell og kanskje litt kjedelig hagestruktur. Hva med å tørre å være litt pompøs i stilen? Finne elementer fra japansk hage? Være litt engelsk i fargevalg? Godt blandet med norsk hagevekster blir det en spennende kombinasjon og utvikling.  

Ingunn beskrive hagelivet med stor værekraft. Et sted for alle, uansett hvordan dagen din er.

Hva liker du å gjøre i hagen? 

Jeg liker best å vandre i hagen og kjenne på hva hagelivet betyr for meg. Det er virkelig et sted jeg pleier å beskrive med stor værekraft. Et sted for alle, uansett hvordan dagen din er. Her får jeg påfyll og energi. Timene bare forsvinner i hagearbeidet, det er en slags meditasjon å jobbe med jorda. Gjerne «jorde» oss litt. Det tror jeg alle mennesker trenger. Likevel kan jeg ikke bare nyte og vandre uten arbeid, vedlikehold og vanning, deling og graving, men til sammen er det nettopp dette som gjør det så vakkert.

Hagelivet er virkelig vakkert. Det er alltid noe å nyte eller å se på av blomstring, stemning etter sesong, - eller lyset som faller inn i hagen på en ettermiddag under trærne. Da er jeg hagelykkelig!

Dine 5 beste hagetips? 

  1. Se hva naboene har i hagen sin av planter, så finner du basen til hva som trives i ditt område og klimasone.  
  1. Del stauder med hagevenner! Så får du selv mange gratis, fine planter med historie og en mer personlig hage. 
  1. Det kan være økonomisk lurt å få hjelp av en hageplanlegger for hagelivet og uterommet. Vi er jo vant med å få faghjelp i andre deler av husholdningen, hvorfor ikke få noen ideer av en hagekonsulent? 
  1. Det er viktig å ikke være så nøye. En hage skal ikke være perfekt! Hva gjør deg hageglad? Finn din lille hageglede og kos deg med den! 
  1. Nyt hagelivet og be inn venner til hagefest! Lag deg noen soner for fest og noen for hvile, noen for skygge og noe for sol! Og husk – det er prosessen av utvikling og vekst som er selve hagelivet… ikke alltid det ferdige resultatet. 

Støtter du lokal produksjon og hvordan? 

Jeg støtter lokal produksjon ved å bruke lokale produsenter og utsalg i bygda. Det er både praktisk, kortreist og hyggelig å kjøpe fra folk jeg kjenner. Plantene er ofte ekstra flotte, og vi har et lokalt gartneri som er supergode på urter bla. Ellers blir det også en liten tur til Lundbergs i Arendal og Dyre i Moss. Sånne steder er jo så gøy å finne planter på! Jeg blir ellers bare glad av å gå inn i en blomsterbutikk i byen.

Fakta om «Ingunns Hage»

INGUNNS HAGE i Brunlanes utenfor Stavern er en besøkshage i sesong med åpning 18. – 20. mai 2024 og hver helg utover sommeren. Flere tusen har besøkt hagen og ulike grupper/organisasjoner kommer på besøk utenom faste åpningstider.

I hagen vil du finne ulike rom med grusganger, drivhus, paviljong og pergola, utekjøkken, vannspeil, portaler, krukkehage, rosehage og skyggehage. Inne i hagen har Ingunn en liten drivhusbutikk med spennende interiør og hageartikler.

Ingunn har skrevet to hagebøker; «Ingunns hage» og «våre hagerom» sammen med sin bror, Halvor Bakke.

Ingunn holder foredrag om hageglede, rom og soner og reiser rundt til biboloteker og hagelag spesielt. I tillegg leverer hun konsulenttjenester innen hageplanlegging, både for hytter og hus i Sør-Norge. 

Fakta om Åkerkvinnene 

Åkerkvinnene samarbeider innenfor markedsføring (følg gjerne på Instagram) og ulike felles prosjekter på tvers av nettverket. Det jobbes med å samhandle innenfor ansatte, logistikk, vareutveksling, avfall, prosjekter og messer/markeder blant annet. 

Nettverket jobber internt med bedriftsfokus og utvikling av deres egne gründerbedrifter. De har faste møter gjennom året hvor faglig fokus og strategi blir diskutert. Fellesskapet gir både styrke og mot til å satse, men også veiledningen og idemyldring rundt ordinær drift og utvikling. Nettverket er med på å profesjonalisere den enkeltes bedrift gjennom fokus på blant annet kunnskapsdeling. 

Åkerkvinnene er og ønsker å være en rollemodell for andre gründere og for kvinner som ønsker å satse og for å vise at det går an. Det er styrke i samhold og samarbeid og det er mulig å sette bygda på kartet, og det er mulig å lykkes. Sammen er vi tydeligere og mer synlige og dette gir oss økte muligheter og omsetning.

Åkerkvinnene ønsker alle hjertelig velkommen til å besøke dem, og du kan finne mer informasjon på deres nettside www.åkerkvinnene.no

Hold av datoen til vårens vakreste eventyr 12. – 14. april 2024

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom.