Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

Opplev Kjersti Bergesens Fantasihage på Hagemessen

Bergenseren drømmer om en hage hvor hun finner ly for regn og vind, og som tillater henne å drømme seg bort i sitt eget rike.

På Hagemessen samler fagmiljøet i hagebransjen troppene og setter i stand flotte temahager i et stort inspirasjonsområde. Her finnes noe for enhver smak, uansett om du foretrekker en rolig hyttehage ved sjøen, en lettstelt japansk-inspirert hage eller kanskje festhagen som innbyr til sosiale lag. Og blant dem finner du også Kjersti Bergesens spennende Fantasihage.

En spennende miks av norske planter og overraskende elementer 

I høst forespurte vi i Hagemessen om Kjersti, som en av fire store og anerkjente hageprofiler i Norge, om hun kunne tenke seg å signere en av de mange hagene som NAMLs anleggsgartnere bygger opp på arrangementet i april.  

Les mer om inspirasjonshagene >>

Kjersti syntes det var en spennende idé og tankene begynte straks å spinne for hvordan en slik hage kunne se ut og hva den kunne inneholde.  

Etter hvert har tankene blitt til skisser og tre dager i april realiseres Fantasihagen til Kjersti. Hun fantaserer om en liten, kompakt og lettstelt hage. En hage hvor hun kan gå på tur og oppleve den fra ulike vinkler. Et sted hvor bergenseren kan vandre tørrskodd og hvor hun finner ly for regn og vind. – Et sted hvor jeg kan drømme meg bort i mitt eget rike, forteller hun.  

Skisse av Kjersti Bergesens Fantasihage

Det er viktig at Fantasihagen blir tett, slik at man blir opptatt av det nære. Ingen store utsyn over fjell og fjord altså, men mer en liten hage som er omgitt av uventede farger og som gir en annerledes opplevelse av kjente vekster. – Her finnes så klart norske hageplanter, men også overraskelser som speilfargede transparente elementer som skaper pussige lysfenomener, forklarer hun entusiastisk. – Og kanskje en fantasiblomst eller fler? 

Nysgjerrig på resultatet? Opplev Fantasihagen på Hagemessen 12. – 14. april 

På Hagemessen kan publikum besøke og oppleve Kjerstis Fantasihage. I tillegg vil hun holde et foredrag om veien fra den første tanke til hagen sto ferdigbygget.  

Det er kanskje greit å være på plass i god tid, for vi minnes en fullsatt sal foran hovedscenen i fjor når hun holdt det populære foredraget sitt “Kjerstis Pottehage”.

I påvente av Fantasihagen og Hagemessen, tok vi en prat med Kjersti for å grave litt dypere i hennes hageliv og –lidenskap. 

Kjersti Bergesen holder både foredrag, sitter i fagjuryen for Worldskills og designer sin egen hage, Fantasihagen, på årets Hagemesse. Foto: Hagemessen

Hvilken hagetype er du, Kjersti? 

Jeg er den nysgjerrige rykk og napp «hageren». Mesteparten av tiden sitter jeg ett eller annet sted og ser på hva som skjer i hagen, resten av tiden gjør jeg ett eller annet jeg har fått en ide om at blir kult, og så sitter jeg igjen etter å ha gjort det, og vurderer og betrakter. 

Utover det har jeg rundt fire ryddenapp i året, hvor det virkelig blir stelt, klippet, kostet, pottet og luket. Ellers handler det altså mest om å skape meg morsomme «rom» blandt plantene, der jeg liker å være. 

Hvor fant du inspirasjonen til å komme i gang? 

Min spede hagebegynnelse var selvfølgelig da vi fikk hage, altså kjøpte hus med hage. Da var det bare å sette i gang.  

Samboeren hadde en mor som var utrolig planteglad og veldig flink, noe han hadde lært mye av. Så han var nok primus motor i starten, men ganske snart skjønte jeg at noen måtte skape en viss orden og system i plantegalskapen, så da var jeg også i gang. 

Hva liker du å gjøre i hagen? 

Jeg liker å hvile på gjort arbeid. Å sette seg ned i kveldingen, fornøyd over dagens innsats og med den gode følelsen av at i min hage er alt såre vel. Altså at her har plantene det slik de ønsker.  

Så liker jeg også godt å vanne alle pottene mine.  

Ellers er det første vårarbeidet alltid en flott ting; se over, rydde bort vinteren, hente frem knoller fra kjelleren, åpne årets første jordsekk. Herlig! 

Dine 5 beste hagetips? 

  1. Gjør det du kan og har lyst til, ikke alt du tror du må. 
  1. Les, lær. Hvis du forstår hvorfor, vil hvordan komme av seg selv. 
  1. Ikke vær redd for å feile. Alle hendelser er en erfaring. 
  1. Hvis du ser en plante i nød, gjør noe med den med en gang. Ikke vent til i morgen med å vanne en tørr potte. 
  1. Skriv hagedagbok. Du tror du vil huske ett eller annet neste år, men det gjør du sansynligvis ikke. Eller du kommer på det for sent. Ellers er det gøy å vite når den første dagen med 20 grader kom, når du sådde blomkarsene, hvilke frø som spirte dårlig, hvordan det funket å sette georgineknoller i poser med jord, hva den fine stauden egentlig heter osv. Jeg har nesten 30 år med mer eller mindre utfyllende hagedagbøker, min største kilde til viten og forståelse.  

Støtter du norsk produksjon og hvordan? 

At det produseres hageplanter i Norge er utrolig viktig! Lokalt utviklede planter vi ha de beste forutsetninger for å klare seg i ditt miljø, og du slipper å kaste bort penger. Ei heller bringer de med seg nye sykdommer fra andre deler av verden .  

Jeg prøver å se på lappene på pottene når jeg er på hagesenter, og blir veldig glad når jeg ser at de tar inn lokalt produserte vekster.  

Sannsynligheten for at det er en god, sterk plante, som ikke har gått gjennom mye stress på reisen frem til utstillingen, er stor. Jeg velger aktivt ikke bare norskprodusert, men aller helst lokalt produserte. 

Kjersti stiller også som jurymedlem i Worldskills som er skoleNM for anleggsgartnerfaget på Hagemessen. – Dette gjør jeg med glede, sier Kjersti og forklarer videre; – Det er veldig viktig å støtte oppunder norsk produksjon og arbeidskraft. Hvis ikke vi gjør det så mister vi til slutt all norsk kompetanse og det må ikke skje.  

It takes a village!

En Fantasihage reiser seg ikke alene, med seg på laget har Kjersti fått flotte bidragsytere i Talgø Møretre, Plastmo, Plantinor, Opplysningskontoret for Blomster og Planter og det hele bygges opp av anleggsgartnerne fra NAML og en god dose snekkerarbeid fra Hagemessens snekkere. 

Janne Rangnes fra Talgø synes det er kjempegøy å bli med på prosjektet. – Vi har tidligere hatt gode samarbeid med Kjersti og TV2-programmet Tid for hage, sier hun.

Det er et heftig reisverk som bygges på Hagemessen og det viser hvordan man kan bygge en annerledes sti gjennom en spennende hage. 

– Hvorfor synes dere det er en artig måte å vise frem produktene deres på, Janne? 

Inspirasjonshagene under årets Hagemesse inspirerer også oss som leverandør. For Talgø har det alltid vært viktig å tenke nytt og annerledes – og ikke minst inspirere – når det kommer til uterommet. 

Da vi fikk presentert idéene til Kjersti Bergesen og hagedesigner Yvonne Breen så vi umiddelbart at skissene til Fantasihagen var i tråd med det vi er opptatt av å formidle til alle som vurderer å oppgradere uterommet. Kjersti kjenner vi ellers godt fra før, gjennom vårt samarbeid på «Tid for hage», og vi vet at hun kan inspirere, noe Fantasihagen er nok et eksempel på. 

Denne gangen bidrar vi med MøreRoyal til både pergolaer og gangbaner i uterommet. Her vil du finne både terrassebordlekterjernbanesviller og kledning, samt ulike former for konstruksjonsvirke, i ulike dimensjoner. Vi håper alle som besøker Hagemessen i år vil finne noe de liker – og kanskje noe de ser muligheten for å bygge i eget uterom. 

For oss var det også en trigger at temahagene bygges av NAML og Larix Landskap, da vi gjerne vil applaudere anleggsgartneres rolle på små og store oppdrag. 

Vi vet at ved å bruke fagfolk i planleggingen, så blir sluttresultatet alltid bra. Vi ble også forsikret om at dette prosjektet har lagt vekt på miljø og bærekraft. Etter endt messe vil materialene bli gitt til ulike videregående skoler (anleggsgartnerfaget), for bruk i nye prosjekter og videre opplæring av studentene. Slik kommer materialene vi bidrar med også til nytte videre, noe som er viktig i en verden hvor vi alle har et klart ansvar for å sette bærekraft på agendaen.

Eirik Johansen fra Plastmo synes det var artig å få en slik forespørsel og ville gjerne være med på Kjerstis prosjekt. Plastmo sørger for at hun kan sitte tørrskodd under tak i pergolaene og søke ly for vær og vind. – Vi bidrar inn med våre sotede Jumbolite terrassetak plater, som er Norges mest solgte terrassetak, forklarer Eirik entusiastisk. – Produktet er veldig allsidig og har mange bruksområder for å friske opp uteområdet.

Hold av datoen til vårens vakreste eventyr 12. – 14. april 2024

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom.