Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

Møt anleggsgartneren Stig på Hagemessen

Noe av det Hagemessen er best på er inspirasjon og kunnskap. Vi bestreber å gi vårt publikum en arena hvor man kan søke inspirasjon i store forseggjorte områder og søke kunnskap hos tilgjengelige fagfolk som blant annet anleggsgartnere, hagedesignere og gartnere. 

Opptatt av funksjon og at resultatet skal være vakkert! 

En av anleggsgartnere du finner på Hagemessen i år er Stig Aslaksen. Det er 20 år siden han startet som lærling og har vært innom flere flotte firmaer før han i dag er prosjektleder i sitt eget firma Larix landskap

– Gjennom min fartstid har jeg tilegnet meg masse variert kunnskap gjennom både dyktige og faglig sterke kollegaer, forteller Stig engasjert. – Allerede som lærling ble jeg utfordret til å ha egne prosjekter. Så jeg har lært mest gjennom å prøve meg frem underveis og kjenner at jeg elsker en spennende utfordring! 

For 3 år siden tok han valget og fulgte drømmen om å starte sitt eget firma. Gjennom Larix Landskap ønsker han å skape hagerom tilpasset sine kunders behov. – Ved å veilede kundene kan vi sammen skape hagen de drømmer om. Jeg er er opptatt av funksjon, samt at resultatet skal være vakkert, forteller han. – Hagen vi skaper sammen med kunden skal være til å nytes og ikke et stort vedlikeholdsprosjekt!! 

Anleggsgartnerens arbeidsdag er aldri lik. Den er veldig variert med alt fra planting, muring, steinlegging, planlegge hager for kunder, veilede medarbeidere, møter med leverandører, arkitekter og konsulenter og en gang i blant tar vi oss en inspirasjonstur også.  

Spør anleggsgartneren om råd på Hagemessen  

Under årets Hagemesse har Stig mange roller; han er først og fremst representant for Norske anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører (også kalt NAML ØST), hvor han deltar i inspirasjonskomiteen som skaper de ti flotte inspirasjonshagene.  

Hans hovedansvar er å holde oppsyn med elever og annet mannskap som skal bygge hagene. Når hagene står ferdig, blir han blant annet å finne i inspirasjonsområdet, hvor han og hans anleggsgartner-kollegaer er tilgjengelig for spørsmål fra publikum.  

Han skal også være en av seks dommere i Worldskills-konkurransen, eller skoleNM for anleggsgartner-faget, der hans rolle er å være NAML sin representant når de 5 temahagene skal bygges opp av skole-lagene.  

På hovedscenen vil Stig daglig holde et foredrag hvor han forklarer bruk av overvann som en ressurs, noe han gjerne snakker mer om både i Inspirasjonshagene, men også sammen med flere relevante leverandører på Larix Landskap sin stand ved inspirasjonsområdet. Her vil de besøkende se varer og kjøpe alt fra leveranse av varer til å bestille et komplett hageprosjekt.  

Anleggsgartneren Stig Aslaksen, rent privat 

Som sagt så er Stig en anleggsgartner med flere proffe jern i ilden under Hagemessen, men hvordan er han som hageperson, rent privat?  

Hvilken hagetype er du, Stig? 

Jeg er opptatt av at en hage skal være en forlengelse av hjemmet, på lik linje med stue og andre oppholdsrom. Hagen skal kunne nytes året rundt. Jeg prøver og feiler i beplantning hjemme hos meg selv, og er glad i spesielle trær og planter som kanskje ikke alle kjenner til.  

Hvor fant du inspirasjon til å komme i gang? 

Hagen vår hjemme er et pågående og evigvarende eksperiment og samarbeidsprosjekt mellom konen min og meg. Vi finner inspirasjon i naturen, på reiser, i arbeidet jeg gjør, samt at vi finner inspirasjon hos flotte profiler i ulike sosiale medier. Hagen er preget av at vi tester ut spontane ideer og vi har ommøblert hagen mange ganger, til og med ved å benytte oss av gravemaskin for å  få flyttet på store trær. 

Hva liker du å gjøre i hagen? 

I hagen vil jeg helst nyte, lage mat, slappe av og tilbringe kvalitetstid med familien. Å se plantene gro til og tilpasse seg miljøet de er plassert i er fasinerende, og ofte kan det å sette seg ned og kikke i hagen gi inspirasjon og nye ideer både til privat bruk og ikke minst i jobben min. 

Dine 5 beste hagetips? 

  1. Lag en plan som passer deg og din famille. Ikke lag noe som blir for mye arbeid slik at det blir et ork, hagen skal du kose deg med. Tenk på hagen som en utvidelse av huset, og del det inn i rom og soner, som passer deres bruk. 

  1. Planlegg fra start hvor overvann skal renne på tomt og i hage. Husk at du er ansvarlig for å håndtere det overvannet som kommer på din eiendom. Bruk vannet som kommer fra tak og overflate til noe nyttig. f.eks vanning.  Planlegg gjerne inn hvor du skal legge snøen med tanke på vårens snøsmelting og at beplantning under må tåle tyngden. 

  1. Husk at vi har flere årstider, velg planter som også er vakre selv på høst og vinter. Det er ikke bare vintergrønne trær og busker som er vakre vinterstid. Mange andre vekster kan være skulpturelt vakre med sine fargede eller krokete grener, vakre stammer, bær på bare grener, kongler og f.eks. tørkede prydgress eller allium kan ha en visuell og vakker effekt i hagerommet. 

  1. Vær nøye med å velge riktig og god jord. Lag gjerne jorden selv ved å kompostere, for å bevare livet med mikroorganismer i bedet eller kjøp godt kompostert jord lokalt. Vel så viktig er det å benytte seg av lokale og fagkunnskapsrike hagesentre eller anleggsgartnerfirmaer, slik at disse overlever i kjøpssamfunnet vi lever i. Hos dem kan du nyte godt av en enorm fagkunnskap, samtidig som du da støtter produksjon av sunne og friske planter, som ikke er masseprodusert og tørketransportert for at det skal bli billigst (men ikke best). Kjøp helst norsk kvalitet og følg med på hvilke vekster som er rød- og svartelistet. 

  1. Ha et personlig velkomsttre i hagen! Jeg mener det er viktig å ha noe som definerer at nå er du hjemme og nå kan du slappe av og nyte tiden. I min hage har jeg mange trær, men et spesielt forhold har jeg til mitt Hjertetre (Cercidiphyllum) som varierer veldig mye i løpet av årstidene, dufter utrolig godt på høsten og er rett og slett et fantastisk tre.  

Støtter du norsk produksjon av blomster og planter, og hvordan?  

Vi i Larix Landskap benytter oss hovedsakelig av lokale leverandører og samarbeidspartnere, for å fremme lokal vekst. Helst benytter vi oss av planteskoler som dyrker selv på stedet, jordleverandører som komposterer og lager egen, sunn jord. Vi bruker mye stein- og betongprodukter som er laget og bearbeidet her i Norge. Vi er opptatt av å bruke norske varer så langt det lar seg gjøre, både for å støtte lokalt håndtverk men også fordi vi mener det er flott å kunne dra inn norsk natur og flora inn i hagene.  

Finn og spør anleggsgartnere i inspirasjonshagene, i den store inspirasjonshallen på Hagemessen 12. – 14. april 2024.  

Hold av datoen til vårens vakreste eventyr 12. – 14. april 2024

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom.