Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

Åkerkvinnene er her!

På strekningen fra Stavern til Helgeroa ligger de som seks «pælær på ei snor»; Søndre Grevle, Grønn glede, Ingunns hage, Skjærgårdshagen, Lillavendel og Kryssgaarden. Sammen utgjør de et nytt og spennende gründernettverk. 

De er «Åkerkvinnene» – et samarbeid bestående av disse seks bedriftseierne og gründerne som har dannet et nettverk for å samarbeide, støtte og veilede hverandre. De har hver sin bedrift innen hagebruk og landbruk, som tilbyr både flotte produkter og sanselige opplevelser.

Nylig deltok Åkerkvinnene på Grüne Woche i Berlin, en opplevelse som ble betegnet som stor for nettverket. De vant Innovasjon Norge sin bedriftsutviklings pris for landbruket i eget fylke og ble nominert videre av 3 bedrifter til den Nasjonale prisen. Å være anerkjent for sitt arbeid innenfor et nettverk har vist seg å være motiverende for videre utvikling. 

Med flystripe rett inn i egen åker 

Primus motor for kvinnene er Camilla Anvik, en driftig kvinne som har lagt sin elsk på spiselige blomster og vekster og etablert seg med Skjærgårdshagen Stall Anvik i Stavern. Her kan du smake deg gjennom åkeren hennes og finne stimuli for både øyne, nese og gane i de vakre smakfulle blomstene, urtene og grønnsakene hun dyrker.  

Til daglig jobber Camilla i flytårnet på Oslo Lufthavn, det synes også i Skjærgårdshagen hvor du finner en flystripe for småfly midt i åkeren. Hun er som jobben, både høyt og lavt. Hun steller i åkeren, skjøtter gårdsbutikken, kjører opplegg for teambuilding, serverer bedrifter i «hangaren» sin og besørger spisende blomster til Kokke-landslaget, for å nevne noe.

Men en helg i året, like sikkert som vårt første vårtegn, tar hun med seg blomstene sine og alt det andre hun har å tilby til Hagemessen med standen sin Skjærgårdshagen. I år, større og sterkere enn noensinne. Med seg har hun naturligvis sitt kollegie fra Åkerkvinnene med bl.a. @marmeladedama, @firemakroner, Hagekonsulent og forfatter Ingunn Anvik, Lillavendel og Skalleberg Gartneri. På Hagemessen skal de invitere deg inn i sitt inspirerende rike med spennende demonstrasjoner med spiselige blomster, fra stiklinger til blomster og ikke minst skal de vise hvordan du kan lage naturlig hudpleie. Så husk å planlegge et stopp innom gjengen når du kommer på Hagemessen. 

Dette er Åkerkvinnene. Fra venstre: Camilla Anvik: økologiske snittblomster/grønnsaker, spiselige blomster, urter, kurs og foredrag, Ingunn Anvik: åpen hage, butikk i orangeriet, hageeventer, hage-/interiøroppdrag, Guro Rimstad: produserer såper, kremer, grønnsaker og gårdsbutikk, Astrid Bjørnson: Økologisk produksjon av bringebær, jordbær, solbær,epler, pærer. Selvbetjent gårdsutsalg med egen produsert eplemos og varer fra gården. Sølvi Anvik: produksjon av eukalyptus, vintergrønt og interiørvarer i sommerbutikk, og Marthe Hillestad: frilandsgris, jordbær, mais, gresskar, gårdsbutikk og lager mat av egen produserte råvarer på gårdskjøkket. 

PROGRAM PÅ STAND MED ÅKERKVINNENE

PROGRAM PÅ HOVEDSCENEN MED ÅKERKVINNENE

Afternoon Tea med de lekreste spiselige blomster på toppen 

Det er etter hvert blitt en tradisjon for mange å kombinere besøket sitt med deilig Afternoon Tea på Hagemessen. For å toppe opplevelsen i år stiller Camilla og Skalleberg gartneri med nydelige spiselige blomster på hvert eneste etasjefat som blir servert. På den måten får gjestene oppleve hvor dekorativt og smakfulle disse viktige detaljene kan være for et festbord. Tilbudet er populært så det gjelder å være raskt ute for å sikre seg et bord til riktig tid, book Afternoon Tea inklusive inngangbillett her.

Med naturen som læremester 

Som sagt, Camilla rommer mye av både inspirasjon og nytte innen hage, blomster og opplevelser. Vi spurte henne hvordan hun kom dit: 

Hvilken hagetype er du? 

Jeg elsker engelske hager. Alt fra romantiske ville «cottage garden» til streng formell hagedesign med formklipte hekker og roseportaler. Jeg ønsker å gå inn i forskjellige hagerom og «point of views» til «natural gardens og madows» med villblomster, strå, frukttrær og klipte ganger bare for å gå og nyte.  

Mest av alt elsker jeg de gamle viktorianske kjøkkenhagene omringet av murer av stein: En vill blanding av spiselige planter, urter og grønnsaker og et rikt dyreliv som alt er organisert og satt i system. 

Hvor fant du inspirasjonen til å komme i gang? 

Jeg er oppvokst med oldemor, bestemor og mamma som alle har hatt fantastiske hager og elsket blomster. I tillegg har vi alle vært svært glad i å lage mat fra bunnen av og å pynte kaker og mat med blomster. Familien kommer fra gård og jeg er oppvokst med dyrking.  

Likevel har nok det å bo i England vært det som har inspirert meg mest. Her fant jeg den ville hagestilen som passer meg som menneske, og restauranter som har sine egne kjøkkenhager. Da har du hele kretsløpet og kan så, dyrke og bli inspirert til fantastiske kortreiste råvarer og avfall som kan gå rett i komposten til neste års produksjon. Jeg elsker å reise og oppleve hager og mat! 

Hva liker du å gjøre i hagen? 

Jeg liker nok å skape en hage. Først tegne, så lage og dyrke den, og senere lage retter av den. Jeg har naturen som min læremester. Jeg elsker å se insekter sette pris på det jeg har produsert, og et rikt jordliv i den komposten jeg har laget. Lage store ville buketter av økologiske blomster som kan spises. Jeg bare elsker det å kunne gå ut å hente mine egne grønnsaker og urter som jeg kjenner hele historien til.  

For meg er det viktig at det er noe som er vakkert hele sesongen og det å kunne bruke mat og blomster etter sesong. Det er nesten ingen tid av året du ikke kan finne noe spiselig i hagen eller i naturen.  

Ellers liker jeg godt å ha hendene i jorda og i neste øyeblikk lage helt ville arrangementer. Ofte har jeg alt fra kokker, hagelag og elever med meg i hagen så de kan få oppleve hagen som kunnskapsarena for økologisk produksjon blandet med sanselighet. 

Dine 5 beste hagetips? 

  1. Så din egen blomstereng i en del av hagen som er til glede for alle pollinerende insekter.  Den vil være et vakkert smykke i hagen og du gjør en forskjell! 
  1. Så noen av de grønnsakene du bruker i hverdagen, som salat, urter, beter eller bønner. Det er så moro å høste sin egen mat. 
  1. Så noen av de blomstene du liker å ha på bordet og som du kan pynte maten med. Som for eksempel kornblomster, ringblomster, sette georgine knoller eller så spiselige fioler. 
  1. Prøv deg på no-digg metoden og opphøyde grønnsaks- eller blomsterbedd. Bruk hard kartong opp på for eksempel gressplenen, putt på god kompostert og da gjerne kumøkk, hestemøkk, din egen kompost av gammelt hageavfall, gress, papp og eller grønnsaksavfall. Du kan også velge å kjøpe jord, men da må den være av god kvalitet. Grav minst mulig og legg ny kompost hver vår. Slik dyrker du etter økologiske prinsipper! Og husk; det som er bra for deg, er bra for dyrene og miljøet! 
  1. Lag din egen kompost. Det kan lages enkelt av 4 stk paller x 2 som settes sammen. Så setter du kartong innvendig på pallene. Deretter fyll med klipt gress, grønnsaks rester, blomsterrester og putt i litt papp for å tilføre karbon. Når denne første kassen er full, så spar du alt over i neste kasse slik at du får tilført oksygen. Der vil nedbrytnings prosessen fortsette. Imens kan du starte forfra og bruke den første kassen og fylle opp igjen. Etterhvert vil kasse nummer to være klar til bruk i produksjonen. Den skal lukte godt og ikke være verken for våt eller for tørr. Du vil få en rik og god jord laget helt selv. Det er skikkelig moro! 

Støtter du lokal produksjon og hvordan? 

Jeg produserer egne økologiske grønnsaker, urter, snittblomster og spiselige blomster for salg. Jeg har vært med å arrangere sesong Reko-ring på gården og hatt arrangement under øko-uka på gården, og samarbeider med andre lokale produsenter. For meg er det helt naturlig at jeg vil kjenne historien til blomstene, grønnsakene, eggene og kjøttet jeg skal spise. Hjertet mitt banker for økologisk produksjon, bærekraft og det viktigst at det er produsert lokalt og norsk!  

PS. Du kan høre mer om skjærgårdshagen og spiselige blomster på @hagespirenpodcast som nylig kom ut. Det kommer en til om grønnsaker litt nærmere våren.

Lær mer om Camilla Anvik og Skjærgårdshagen Stall Anvik – om hvordan hun produserer egne økologiske grønnsaker, urter, snittblomster og spiselige blomster for salg. Film: privat.

Fakta om Skjærgårdshagen Stall Anvik  

Det har vært lenge vært et mål og en drøm for Camilla Anvik å etablere en drift på gården som har fokus på å gi mennesker en verdifull opplevelse med natur, historikk og økologiske perspektiver i idylliske Brunlanes. Et område der det gjennom generasjoner har vært dyrket tidlig-grønnsaker. 

Å dyrke økologiske grønnsaker og snittblomster er starten på en større reise på gården. Når man går i Skjærgårdshagen skal man føle fred og lykke. Hagen er en pågående prosess og det samme er gården.

Fakta om Åkerkvinnene

Åkerkvinnene samarbeider innenfor markedsføring (følg gjerne på Instagram) og ulike felles prosjekter på tvers av nettverket. Det jobbes med å samhandle innenfor ansatte, logistikk, vareutveksling, avfall, prosjekter og messer/markeder blant annet.  

Nettverket jobber internt med bedriftsfokus og utvikling av deres egne gründerbedrifter. De har faste møter gjennom året hvor faglig fokus og strategi blir diskutert. Fellesskapet gir både styrke og mot til å satse, men også veiledningen og idemyldring rundt ordinær drift og utvikling. Nettverket er med på å profesjonalisere den enkeltes bedrift gjennom fokus på blant annet kunnskapsdeling.  

Åkerkvinnene er og ønsker å være en rollemodell for andre gründere og for kvinner som ønsker å satse og for å vise at det går an. Det er styrke i samhold og samarbeid og det er mulig å sette bygda på kartet, og det er mulig å lykkes. Sammen er vi tydeligere og mer synlige og dette gir oss økte muligheter og omsetning. 

Åkerkvinnene ønsker alle hjertelig velkommen til å besøke dem, og du kan finne mer informasjon på deres nettside www.åkerkvinnene.no

Hold av datoen til vårens vakreste eventyr 12. – 14. april 2024

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom.