Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

10 vårtips fra hagesjefen

Snart er det endelig hagetid! Her kommer 10 gode vårtips til hvordan du gjør hagen din i stand til sommersesongen fra Cecilie Svabø, prosjektleder for Hagemessen.

Vårtips 1 – Gi næring til plantene som har overvintret

Gir du godt med næring nå, vil du få flotte planter gjennom hele sesongen. Kjøp næringsrik blomsterjord av god kvalitet når du skal potte om overvintrede planter.

vårtips-Mann-ompotting

Vårtips 2 – Så sommerblomstene dine selv på våren

Det er ikke så mye som skal til for å lykkes. Nok lys og riktig temperatur er nøkkelen til suksess. Er du så heldig å ha en bred vinduskarm, uten alt for sterk varme eller direkte sollys, ligger alt til rette for egenproduksjon. Hvis ditt eneste alternativ for produksjon er i kjelleren, så går det helt fint, men du må sørge for nok kunstig lys og riktig temperatur. Det finnes et bredt utvalg av torvpotter og minidrivhus, godt egnet for hobbygartneren. Husk å kjøpe god jord, egnet for såplanter.

vårtips-så-selv

Vårtips 3 – Benytt planter du kan ha nytte av

Ingenting smaker bedre enn grønnsaker og urter som du henter fra din egen hage. I tillegg er det billig og enkelt å vedlikeholde. Du kan dyrke i potter og kasser eller direkte i hagen. Jeg garanterer en morsom og smakfull hage hvis du legger litt innsats i det. Tomater, agurk, squash, salat, jordbær, rabarbra og diverse krydder og urter i kasser er flotte nytteplanter. Husk at noe må du så inne og plante ut, mens andre vekster kan sås direkte ut.

Les også: Spiselig hage med Dennis Asbjørnsen >>

vårtips-50-forskjellige-vekster
Fra kjøkkenhagen til influenser Dennis Asbjørnsen.- Foto: privat arkiv

Vårtips 4 – Vanning!

Vanning er viktig. Det er ikke lett å holde småpottene fuktige, men selvvanningssystemer med undervanning er superenkelt, og du er sikret jevn tilførsel av vann. Selvvanning kan du også lage i krukker og tønner, det gir jevn vanntilførsel og sparer deg for mye arbeid. I bedene er det praktisk å bruke svetteslange hvis du ikke er hjemme og kan sette på sprederen om ettermiddagen. Husk for all del at det må være hull og god drenering i alle potter, urner og krukker som står ute.

vanning-av-plen

Vårtips 5 – Husk å pleie plenen

En fin plen krever litt arbeid, men ikke mer enn at det bør være gjennomførbart for alle. Ha på gjødsel 2-3 ganger før midtsommer, deretter kan du la den hvile. Klipp den jevnlig, men ikke for kort. 4 cm er en god lengde på gresset.

pleie-plenen

Vårtips 6 – Ikke juks med grunnarbeidet

Grunnarbeid er kjedelig, men du vil aldri angre på det når det først er gjort. Enten du skal legge stein, plen eller plante trær og blomster, er det grunnarbeidet som bestemmer hvordan det endelige resultatet blir. En anleggsgartner har kompetanse på grunnforhold, oppbyggingsløsninger og beplantning og et par timers befaring kan være en god investering.

Godt-grunnarbeid

Vårtips 7 – Sørg for å ha ordentlig hageredskap

Sløve sakser, dårlige spader og gamle river og raker skaper mye unødvendig irritasjon i hagearbeidet. Invester i ordentlig verktøy. Det vil alltid lønne seg.

Gode-hageredskaper
Riktig hageredskap er viktig når vårstussen skal tas.

Vårtips 8 – Begynn å luke så tidlig som mulig på våren

Ugresset har en lei tendens til å være raskest ute om våren. Tar du problemet bokstavelig talt med roten, vil du spare deg mye jobb utover sommeren.

Dame-luker

Vårtips 9 – Bruk lys i hagen

Lys opp det du er mest stolt av i hagen din. Et par LED-lys strategisk plassert skaper en fantastisk stemning på sommerkveldene.

lys-i-hagen

Vårtips 10 – Viktigst av alt: Ikke stress!

Ta deg tid til å nyte hagen din. Hagen skal være et fristed som gir ro i sjelen. Ikke ha for store ambisjoner og sørg for rikelig med kaffepauser når du først jobber med hagen.

mor-og-datter

Hold av datoen til vårens vakreste eventyr 12. – 14. april 2024

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom.