Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

Worldskills til Hagemessen 2024

Da Worldskills, bedre kjent som SkoleNM i yrkesfag, ble avlyst for 2024, brettet NAML og Hagemessen opp ermene for å gi studentene en arena og konkurrere på likevel. 

Hvert år konkurrerer stadig flere studenter og lærlinger i forskjellige yrkesfag, om den gjeve tittelen som Norgesmestre i sitt fag. Innen anleggsgartnerfaget har skoleNM etter hvert fått lange og gode tradisjoner, og bransjen erkjenner hvor viktig konkurransene er for å drive rekruttering til anleggsgartnerfaget.  

Viktig for rekruttering til bransjen

Derfor var det synd å måtte kaste inn «spaden» når regjeringen ikke ønsket å bevilge midler som skal til for å arrangere denne viktige konkurransen neste år.  

Leder i Worldskills Norge, Bjørnar Valstad, synes det er trist:  

– SkoleNM i yrkesfag er viktig med tanke på rekruttering til mange forskjellige bransjer. Her får studentene anledning til å vise seg fram og få god mestring og utvikling innen faget. Det er virkelig synd å måtte avlyse konkurransen neste år, men regjeringen gjør det vanskelig og uforutsigbart for oss. 

NAML og NOVA Spektrum tar grep 

Nå har NAML, kjent som Norske anleggsgartnere miljø og landskapsentreprenører, og NOVA Spektrum gått sammen om å arrangere skoleNM i anleggsgartnerfaget under Hagemessen 12. – 14. april 2024.  

– Det er veldig artig, forteller Valstad entusiastisk. – I anleggsgartnerfaget er det et lite og tett miljø fra få skoler. Det at vi faktisk klarer å opprettholde denne aktiviteten i 2024, hvor studentene i tillegg får vist seg fram på selveste Hagemessen – det er strålende! Publikummet der er jo de som skal bli deres kundegrupper etter hvert.  

Daglig leder i WorldSkills Norway Bjørnar Valstad synes det er strålende at studentene får vist seg frem på Hagemessen 12. – 14. april.

NAML er glade for at de har fått dette til! – Neste år har vi en tydelig tilstedeværelse på Hagemessen. Her skal vi jobbe sammen med både eksisterende og nye samarbeidspartnere og leverandører fra bransjen, og sammen sette i stand flotte inspirasjonsområder som publikum kan kose seg i, forteller regionsleder Øst, Amund Berger.  – Det er derfor veldig bra at vi kan kombinere de to aktivitetene og gi neste generasjon en god utfordring. Vi er veldig glade for at vi har fått dette til, innrømmer han.  

Kjendistungt dommerpanel 

Teamet bak Hagemessen synes også det er stas at de kan bli en flott arena for neste års skoleNM i anleggsgartnerfaget.  

– Det er viktig å få vist fram gleden, innsatsen og den stoltheten som ligger i dette faget for vårt publikum, forteller prosjektleder for Hagemessen, Cecilie Svabø.  

Norske Hagedesignere tegner opp fem spennende temahager som studentene igjen skal bygge. NAML står klar for å veilede dem gjennom selve oppbyggingen og Hagemessen bidrar inn til et kvalifisert dommerpanel, forteller hun entusiastisk om prosessen. 

– Vår alles Finn Schjøll, Espen Skarphagen fra Sommerhytta og ikke minst Kjersti Bergesen fra Tid for Hage (og Hjem) har takket ja. Sammen med representanter fra Worldskills og NAML skal de bedømme og komme frem til den beste hagen og vinnerlaget, sier Svabø.  

Flott premie levert av VEA

Norges grønne fagskole – Vea gir vinnerne (5 stk) hvert sitt gavekort på 30 gratis studiepoeng av studiet i Anleggsgartnertekniker på Vea.

 Hagene de skal bygge vil inneholde følgende tema: 

  • Den romantiske hagen – del inn hagen i soner og lag romantiske miljøer
  • Surjordshagen – med visjon om å skape refleksjon over hva surjord egentlig er
  • Pollinatorhagen – en hage hvor de bitte små kan boltre seg
  • Den lettstelte hagen – inspirert av japanske hager med lite vedlikeholds krav.
  • Hyttehagen – med kosekrok i ly for vinden og selvforsynt utedusj

Juryen skal bedømme hagene etter følgende kriterier: 

  1. Planlegging
  2. Gjennomføring/løsninger
  3. Estetikk opp mot tegning
  4. HMS
  5. Samarbeidsevne  

Fredag 12. april kl. 12.00 starter bedømmingen og det kåres et vinnerlag i faget.  

Vinnerlaget vil videre få muligheten til å bli vurdert for deltakelse i yrkesNM, med de eldre og mer erfarne fagfolkene. Vinnerne herfra deltar i de internasjonale konkurransene Euroskills (EM) og Worldskills (VM).  

Kom og se på hagene

Så kom innom Hagemessen og ta en titt på de flotte hagene elevene bygger opp. Kanskje nettopp en av dem er den flotteste hagen i verden etter hvert?  

Hagene bygges opp til Hagemessen 12. – 14. april 2024 og kan beskues i all sin prakt gjennom hele åpningstiden. 

Mette på Hagemessen

Mette Nerli

Mette er vår salgssjef og
har jobbet for NOVA Spektrum siden 2007. 

Mette er over snittet interessert i uterom
og synes derfor hun er beæret med verdens beste jobb.

Ønsker du å bli utstiller
på Hagemessen 2024?

Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale.