Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

Stem frem “Folkets Pelargonium” på Hagemessen

I år lager vi en flott utstilling av noen av de mest brukte pelargoniaene fra norske gartnere – men hvilken er egentlig folkets favoritt? Som besøkende på Hagemessen er det du som bestemmer hvem vi skal kåre til folkets favoritt, den som skal få skinne litt ekstra!

Primus motor for konkurransen er Tove Ladstein fra Opplysningskontoret for Blomster og Planter.

– Jeg ønsker å vise hvor utrolig mye fint som finnes i norsk produksjon, både i storskala gartnerier og de små gartneriene drevet av entusiaster innenfor sin plantekultur, forteller Tove engasjert.

Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter gleder seg til å se hvilken Pelargonium som de besøkende på messen stemmer frem til “Folkets Pelargonium”.

Med seg på laget for å ta ballen – eller kanskje mer riktig å si stiklinger og frø, har hun blant annet utstiller Melby Gartneri. Der vokser i disse dager frem flotte pelargonia som skal stemmes over 12. – 14. april i år.  

Selve symbolet på sommer! 

Så hvorfor er Pelargonium så viktige for oss hageentusiaster?  

– Jo, pelargonium er en av de mest ikoniske sommerblomstene – for mange selve symbolet på sommer, forklarer Tove. – Over hele Europa finnes det klubber og organisasjoner for pelargoniaentusiaster, og også på Hagemessen vil flere av utstillerne ha med seg store og små kolleksjoner av pelargonia. Både sorter for samlere og for forbrukere som ønsker seg en frodig sommerhage.  

De fleste pelargonia tåler egentlig det meste, også mye sol og varme og de kommer med nye blomster jevnlig hele sommeren. Så om din tørker litt mye mens du er på ferie fjerner du bare visne blader og blomster, og venter på nye skudd.  

Mange farger og varianter

Noe av det morsomste med pelargonia er hvordan den passer for alle aldre og innredninger. Pelargonia vokser ofte opprett, men det finnes også hengende og semi-hengende varianter. Fargene varierer fra hvitt, alle sjatteringer i rosa og rødt, helt over til burgunder. Det finnes også mange flerfargete varianter. Noen har fylte roseaktige blomster, andre har helt enkle. Noen dufter, andre har nesten ikke duft i det hele tatt. 

Stem frem din favoritt

På årets Hagemesse vil du finne et utvalg stembare pelargoniumer, alle dyrket frem av Melby, Kjærnsrød og Schrader gartnerier.

Selve avstemmingen foregår hver dag under Hagemessen og vinner-blomsten kåres på søndag.

Hold av datoen til vårens vakreste eventyr 12. – 14. april 2024

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom.