Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

Stem frem “Folkets Pelargonium” på Hagemessen

I år lager vi en flott utstilling av noen av de mest brukte pelargoniaene fra norske gartnere – men hvilken er egentlig folkets favoritt? Som besøkende på Hagemessen er det du som bestemmer hvem vi skal kåre til folkets favoritt, den som skal få skinne litt ekstra!

Primus motor for konkurransen er Siv Iren Sørensen-Moe fra Opplysningskontoret for Blomster og Planter.

– Jeg ønsker å vise hvor utrolig mye fint som finnes i norsk produksjon, både i storskala gartnerier og de små gartneriene drevet av entusiaster innenfor sin plantekultur, forteller Siv Iren engasjert.

Siv Iren Sørensen-Moe i Opplysningskontoret for blomster og planter gleder seg til å se hvilken Pelargonium som de besøkende på messen stemmer frem til “Folkets Pelargonium”.

Med seg på laget for å ta ballen – eller kanskje mer riktig å si stiklinger og frø, har hun blant annet utstiller Kjernsrød Gartneri og Magne Bergerud & Sønn. Der vokser i disse dager frem flotte pelargonia som skal stemmes over 12. – 14. april i år.  

Selve symbolet på sommer! 

Så hvorfor er Pelargonium så viktige for oss hageentusiaster?  

– Jo, pelargonium er en av de mest ikoniske sommerblomstene – for mange selve symbolet på sommer, forklarer Siv Iren. – Over hele Europa finnes det klubber og organisasjoner for pelargoniaentusiaster, og også på Hagemessen vil flere av utstillerne ha med seg store og små kolleksjoner av pelargonia. Både sorter for samlere og for forbrukere som ønsker seg en lettstelt og frodig sommerhage.  

Pelargonia tåler egentlig det meste, også mye sol og varme, og de kommer med nye blomster gjennom hele sommeren. Så om du opplever at planten din tørker ut litt når du er på ferie gjør det ingenting, bare fjern visne blader og blomster, og vent på nye skudd.

Mange farger og varianter

Noe av det morsomste med pelargonia er hvordan den passer til alle stiler og aldre. Pelargonia vokser ofte opprett, men det finnes også hengende og semi-hengende varianter. Fargene varierer fra hvitt, sjatteringer i rosa og rødt og helt over til burgunder. Det finnes også flerfargete varianter. Noen har fylte roseaktige blomster, andre har helt enkle. Noen dufter, andre har nesten ikke duft i det hele tatt. Her er det noe for enhver smak!

Stem frem din favoritt

På årets Hagemesse vil du finne et godt utvalg pelargonium å stemme på. Alle står utstilt på Opplysningskontoret for blomster og planter sin stand, så stikk innom og avgi din stemme du også!

Det vil hver dag trekkes en vinner blant de som deltar i avstemmingen. Vinnerne får en flott hagesaks (også kalt sekatør) av svært god kvalitet. Folkets favoritt kåres etter opptelling av stemmene på søndag, og annonseres fra scenen i tillegg til Hagemessens nettside og sosiale medier.

Hold av datoen til vårens vakreste eventyr 12. – 14. april 2024

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom.