Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

Slik planter du i krukke

Ser sommerblomstene dine sørgmodige ut etter en måneds tid? Følg rådene fra Opplysningskontoret for blomster og planter når du skal sette i gang med planting i krukker.

Her kommer noen gode tips til hvordan du best planter i krukker:

Sørg for at overflødig vann renner ut
Du kan plante i det meste av beholdere, men det bør være hull i bunnen slik at overflødig vann kan renne ut. Selvvanningspotter har et avskjermet lag nederst, som lar dem oppbevare ekstra vann som planten kan suge til seg etter behov. Potter laget av tre, som for eksempel trekasser og paller, har en tendens til å absorbere fuktighet og bør derfor behandles med plast, voksede stoffer eller lignende før du fyller på jord, for å forhindre at jorden tørker ut.

Velg en stor krukke
Jo større potten er, desto mer jord kan den inneholde, og det blir lettere å opprettholde jevn fuktighet i jorden. Velg derfor en større krukke enn du tror du trenger. Det er bedre med to planter i en stor krukke enn to små krukker med en plante i hver.

Bruk kvalitetsjord
Dette er spesielt viktig hvis plantene skal være i krukken lenge og vokse mye. Kvaliteten på jorden gjenspeiles ofte i prisen. God jord kjennetegnes av en god struktur (synlige biter av biologisk materiale, som kvister, er helt akseptabelt) og kollapser ikke etter noen måneder.

Bruk gjødsel
Selv om plantene har næring i jorden når du kjøper dem, trenger de mer næring for å vokse gjennom en lang sommer. Vær sjenerøs med kompost og langtidsvirkende gjødselpellets, men pass på å ikke overdosere og skade plantens røtter. Mengdeanvisningen finner du på pakken! Flytende gjødsel som kan løses opp og tilsettes ved vanning, er også et godt supplement.

La jorden tørke opp
La jorden tørke noe opp mellom vanningene, men unngå å vanne etter at plantene begynner å henge med bladene. Røttene trenger luft, og de tåler generelt ikke å være konstant våte.

Tilpass vanningen etter klimaet
I varmt og tørt vær må du vanne hyppigere, mens i kjøligere vær bruker plantene mindre vann.

Så ønsker vi deg all mulig suksess med årets sommerblomster! Del gjerne bilder av hagen din, verandaen eller terrassen på Instagram ved å merke dem med #hagemessen. Vi gleder oss til å se din blomstrende oase!

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

Hold av datoen til vårens vakreste eventyr 12. – 14. april 2024

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom.