Hvor endene møtes.
Tilbake i 2022 kunne vi følge det koselige og fredelige RugeTV på RB.no, hele veien fram til de nydelige små kyllingene Ronny, Ruth, Svein og Gunn Helen klekket under en komfortabel varmelampe i sin nye rugekasse på sin livestream på RB.no.
Nå skal det ruges på direkten igjen, og denne gang er det små andunger vi håper på å få hilse på godt ut i april.
Gjennom 28 dager skal vi følge rugemaskinen, mens vi i redaksjonen/ hageteamet skal sørge for at den tar godt vare på eggene den skal ruge frem. Eggene trenger høy luftfuktighet, en god og varm temperatur og at de blir vendt regelmessig. Dette kan du som seer følge med på, hvert 45. minutt vil eggene vende på seg.
Mens vi venter…
Det tar lengre tid å ruge fram andunger enn kyllinger, nærmere bestemt en uke ekstra, hele 28 dager. Når de endelig klekker inne i rugemaskinen må de bli der inne de første dagene. Det må de for å få i seg maten fra skallet og å tilpasse seg sin nye verden i fuktige og varme omgivelser.
Når de fleste etter hvert har klekket og de begynner å tørke opp flytter vi dem over til en liten og intim rugekasse hvor de får prøve seg på riktig fôr og vann under varmelampen.
Mens vi iakttar denne prosessen vil du som seer kunne delta i artige konkurranser underveis.
- Gjett når det første egget klekker! Den som gjetter nærmest tidspunkt for første klekk vinner 2 dagspass til den populære Hagemessen på NOVA Spektrum 25. – 27. april, hvor man kan treffe de søte andungene i virkeligheten.
- Bli med på stor navnekonkurranse! Endene må jo få navn og det trenger vi hjelp til. Send inn dine forslag og blir det ditt navneforslag som gjelder, ja da premieres du med to dagspass til Hagemessen. Her trekker vi en vinner per andunge som blir klekket og må få navn.
Så følg med på RugeTV fremover.
Møt andungene på Hagemessen 25. – 27. april
Når de er sterk nok til å flytte på seg, starter de sin reise hjem mot gården. Endene skal vokse opp og leve et godt liv på Lillerud Gård, en hyggelig besøksgård i Mysen-området , med andre ender, kyllinger, mini-griser, alpakker, geiter og mange fler.
Men først skal de bli med Lillerud Gård på Hagemessen. Her har eierne nemlig bygget opp et ganske kult inspirasjonsområde som heter «Småbruket». Et område fylt med inspirasjon for hvordan du kan leve gardslivet i din egen hage.
Her finner du parseller med økologiske grønnsaker, drivhus for dyrking og drivhus for kos. I tillegg har de med seg dyr som er typiske for et småbruk, eller en større hage hvor man har god plass å boltre seg på. Du møter høns, kaniner, mini-gris, alpakkaer og selvfølgelig ender.
Hvorfor ender i egen hage?
Å ha ender i egen hage kan være en nyttig og positiv opplevelse, som kommer med både fordeler og ulemper. Det er veldig viktig å tenke seg veldig nøye om før man anskaffer ender i egen hage!
Av de positive elementene så er ender utrolig god på skadedyrkontroll. De jager både insekter og larver. Og det er ekstra positivt at de fjerner mygg, fluer og annet uten bruk av et eneste skadelig kjemikalie.
De spiser også ugress som spirer i hagen, spesielt små planter og spirer. Dermed bidrar de til å holde hagen både renere og mer ryddig.
Det som går inn må jo komme ut. Resultatet er at ender bæsjer ren gjødsel for hagen. Avføringen deres er rik på næringsstoffer som kan bidra til å forbedre jordens kvalitet.
I tillegg er de ganske så morsomme og interessante vesener, som kan være underholdene, men også beroligende å se på. De har et sosialt liv og er ofte veldig nysgjerrige på omgivelsene sine.
Men alt er ikke fryd og gammen med ender
Det er også en del klare ulemper med å ha ender i egen hage. Ender har en tendens til å grave etter mat i bakken, og kan forårsake betydelig skade på både plen og blomsterbed.
I tillegg kan de være ganske høylytte, spesielt i parringstiden. Kanskje ikke alle naboer setter pris på levenet i et ellers så stille og rolig nabolag.
De krever en del oppfølging. Selv om de finner mye mat selv vil de trenge ekstra tilskudd av mat, da spesielt om vinteren. Og de trenger en andedam hvor de kan plaske, rote og søle. Det blir fort skittent, så her må hyppig rengjøring av området til og bæsjen deres kan også lukte stramt og vondt om den ikke håndteres riktig.
For å sørge for at de ikke blir utsatt for rovdyr eller vandrer avgårde, nyskjerrige som de er, så er det også viktig å gjerde inn hagen din eller et område for dem.
Det å holde ender friske og glade krever mye tid og oppmerksomhet fra deg, så det er viktig å tenke seg veldig godt om før man anskaffer seg ender i hagen sin. Og en tam and lever mellom 5 til 10 år (og noen blir eldre enn det og), vit at du er godt etablert og ikke skal flytte på deg med det første.
Fortsatt giret på å ha ender i hagen?
Følg RugeTV fram til klekking i april og kom deretter på Hagemessen for å møte både andunger og voksne ender, og snakk med fagfolk som holder ender på gården