Hageeksperten Marit Næss Jørgensen har i en årrekke jobbet for hage.no på Hagemessen, både med å lage hage-TV og å gi råd til publikum. Utallige er de som har fått hjelp av henne til å planlegge hager, terrasser og blomsterbed mens de har besøkt messen.
Bommer på plantekjøp
Et klassisk eksempel er at folk styrter av gårde til hagesentrene om våren for å kjøpe planter, uten at de er sikre på hva de skal ha, om plantene passer inn i deres hage og om de passer til jordsmonnet.
Her kan hageplanleggeren bistå med å lage en planteplan, slik at man slipper å undre på hvilken plante som passer best i bedet, hvordan det vil se ut om to år, om den vil passe sammen med de andre vekstene og om fargene stemmer. Dette vil kunne være både kostnadsbesparende og tidsbesparende.
Les også: Se en designhage >>

Ulike behov og ønsker
Noen vil ha en lettstelt hage, noen vil ha en hage hvor de dyrker sine egne grønnsaker og andre vil ha en romantisk hage full av dufter og fuglekvitter.
Del opp i ulike rom
Marit mener at en velplanert hage og uterom skal vekke nysgjerrigheten til brukerne. Dette kan gjøres ved riktig bruk av skjerming og stier som leder videre. Man skal få lyst til å gå videre for å titte!
– Mange tror de kan skape rom bare ved å kjøpe nok planter, men det blir sjelden en god løsning. Det må struktur til, og det får du ved å definere rommene. Deretter må de henge sammen, sier hun.

Du trenger ikke en stor hage
Det høres kanskje ut som om du må ha en stor hage for å lage rom, men Marits egen hage på 12 kvadratmeter inneholder både en rosehage, vanndam, steinlagt plass og et lysthus, så hun vet hva hun snakker om.

Funksjonalitet, estetikk og arkitektur
– Hageplanlegging og design er ikke bare planlegging av hager, men utforming av utearealer som frekventeres av mennesker og dyr. Et vellykket design vever sammen funksjonalitet, estetikk og arkitektur. Det tar hensyn til lokale forhold, muligheter og bidrar til å skape en deilig atmosfære i uterommet, avslutter hun.