Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

Planlegg hagen din

Hageeksperten Marit Næss Jørgensen har i en årrekke jobbet for hage.no på Hagemessen, både med å lage hage-TV og å gi råd til publikum. Utallige er de som har fått hjelp av henne til å planlegge hager, terrasser og blomsterbed mens de har besøkt messen.

Bommer på plantekjøp

Et klassisk eksempel er at folk styrter av gårde til hagesentrene om våren for å kjøpe planter, uten at de er sikre på hva de skal ha, om plantene passer inn i deres hage og om de passer til jordsmonnet.

Her kan hageplanleggeren bistå med å lage en planteplan, slik at man slipper å undre på hvilken plante som passer best i bedet, hvordan det vil se ut om to år, om den vil passe sammen med de andre vekstene og om fargene stemmer. Dette vil kunne være både kostnadsbesparende og tidsbesparende.

Les også: Se en designhage >>

Lag en planteplan for bedet ditt slik at du vet hvilke stauder og farger som passer sammen og hvor det skal plasseres i forhold til høyder etc.

Ulike behov og ønsker

Noen vil ha en lettstelt hage, noen vil ha en hage hvor de dyrker sine egne grønnsaker og andre vil ha en romantisk hage full av dufter og fuglekvitter.

Del opp i ulike rom

Marit mener at en velplanert hage og uterom skal vekke nysgjerrigheten til brukerne. Dette kan gjøres ved riktig bruk av skjerming og stier som leder videre. Man skal få lyst til å gå videre for å titte!

– Mange tror de kan skape rom bare ved å kjøpe nok planter, men det blir sjelden en god løsning. Det må struktur til, og det får du ved å definere rommene. Deretter må de henge sammen, sier hun.

Del opp hagen og definer rommene, anbefaler hageekspert Marit Næss Jørgensen i hage.no

Du trenger ikke en stor hage

Det høres kanskje ut som om du må ha en stor hage for å lage rom, men Marits egen hage på 12 kvadratmeter inneholder både en rosehage, vanndam, steinlagt plass og et lysthus, så hun vet hva hun snakker om.

Marit Næss i hage.no
Du trenger ikke en stor hage for å lage gode hagerom, sier Marit i hage.no

Funksjonalitet, estetikk og arkitektur

– Hageplanlegging og design er ikke bare planlegging av hager, men utforming av utearealer som frekventeres av mennesker og dyr. Et vellykket design vever sammen funksjonalitet, estetikk og arkitektur. Det tar hensyn til lokale forhold, muligheter og bidrar til å skape en deilig atmosfære i uterommet, avslutter hun.

Kjøp billett til Hagemessen

Opplev vårens vakreste eventyr
21. – 23. april

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom.