Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

Hageplanlegging: Skap ditt drømmerom ute

Prosjektleder Cecilie Svabø på Hagemessen

Cecilie Svabø er prosjektlederen som står bak utviklingen av grønne konsepter, planlegging og skissering av hager, bed og andre uterom på selveste Hagemessen. Hun har etter hvert fått noen års erfaring med å planlegge det imponerende uterommet i Lillestrøm hver vår, og her deler hun generøst av sine råd med Hagemessens lidenskapelige publikum. 

Unngå feil ved planteinnkjøp

- Planning is everything! Så jeg vil absolutt anbefale å søke hjelp fra en hageplanlegger for å utarbeide en planteplan, foreslår prosjektlederen. Selv har jeg fått god inspirasjon og hjelp av de dyktige hagedesignerne fra Norske Hagedesignere. Dette eliminerer usikkerheten rundt hvilken plante som passer best i bedet, hvordan det vil utvikle seg over de kommende årene, om det vil harmonere med andre vekster og om fargene vil komplementere hverandre. Cecilie fremhever at dette ikke bare er kostnadsbesparende, men også veldig tidsbesparende.  

Hagedesign på Hagemessen 2022
For viderekommende: Fra NAML’s hage under Hagemessen i 2022

Ulike behov, ulike hager

Hver hage er unik, og behovene varierer. Noen ønsker en lettstelt hage, mens andre vil dyrke egne grønnsaker eller skape en romantisk oase. Hageplanlegging tilpasses individuelle ønsker og behov. Men noen trender utmerker seg jo, sier Cecilie.

“Planning is everything!”

Cecilie Svabø, prosjektleder Hagemessen

– Derfor er det ekstra gøy at vi setter opp ti temahager på Hagemessen 2024. Her er noe for enhver smak og jeg kan love deg inspirasjon i massevis!! Det er her min interesse for å designe mitt eget uterom startet. Her fikk jeg pratet med flinke anleggsgartnere og andre som villig ville hjelpe meg med min hage.

Ønsker deg en selvforsynt hage er pallekarmer både pent og praktisk. Her fra Hagemessen 2023.

Planlegg hagen i rom og miljøer

– Derfor vet jeg at en godt planlagt hage bør vekke nysgjerrighet, forteller Cecilie. – Dette oppnås gjennom klok bruk av skjerming og stier som leder gjestene mine videre. Å skape rom og ulike miljøer i hagen handler ikke bare om å kjøpe mange planter, men å definere rommene og sørge for at de harmonerer godt med hverandre.

Del opp hagen og definer rommene, anbefaler Cecilie Svabø, prosjektleder for Hagemessen. Bilde fra Hagemessens arkiv.

Størrelse er ikke avgjørende

Det er feil å tro at man trenger en stor hage for å skape varierte rom, understreker Cecilie. Selv har jeg en hageflekk på ca 150 kvadratmeter. Den inneholder både en skråning med stauder, vanndam, steinlagt plass med pergola, en platting med lounge og spisegruppe, samt et lite drivhus. Hennes erfaring viser at struktur og planlegging er nøkkelen, uavhengig av hagens størrelse. Blomstene er tilpasset vår klimasone og kjøpt fra norske produsenter.

Du trenger ikke en stor hage for å lage gode hagerom, men en god plan hjelper, sier Cecilie.

Funksjonalitet, estetikk og arkitektur

Hageplanlegging og design handler ikke bare om å organisere planter og rom, men også om å forme uterom som brukes av mennesker og dyr. Et vellykket design integrerer funksjonalitet, estetikk, og arkitektur, tar hensyn til lokale forhold og skaper en behagelig atmosfære utendørs. Det er lurt å balansere disse elementene for å oppnå en harmonisk hageopplevelse, avslutter prosjektlederen.  

Hold av datoen til vårens vakreste eventyr 12. – 14. april 2024

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom.