Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

Mindre hagearbeid og mer hageglede med Madeleine Strand

Madeleine Strand (38) er hageentusiast, influencer og forfatter. Hun står bak Instagram-kontoen @hageterapi_madeleine og nettsiden hageterapi.com. Hun ga ut boka Blomstrende hage i 2023, og er i år aktuell med en ny bok – en praktisk og smart hageplanlegger.

Madeleine er mamma til to små gutter og jobber til daglig med markedsføring. Hun er opptatt av å skape seg en hage som er enkel å holde. Mindre hagearbeid og mer hageglede, er hennes mantra.

Vi har tatt en prat med Madeleine for å bli litt bedre kjent med denne praktiske og hageglade kvinnen. Hva inspirerer henne, hva brenner hun for og hvilke grønne tips og triks har hun til våre hagevenner?

Den romantiske hagetypen

– Jeg er nok av den romantiske hagetypen og trenger ikke ha de strammeste linjene, svarer Madeleine på vårt spørsmål om hva slags hagetype hun er. – Jeg spiller på lag med naturen. Lar busker ha sin naturlige form. Jeg forsøker også etter beste evne å ha et fungerende økosystem i hagen. Uten gift og kunstgjødsel. En hage som på mange måter klarer seg selv! Med litt kunnskap i bunn, har jeg lært meg hvordan jeg lager en vakker hage som ikke krever all verdens innsats og vedlikehold.

“Husk at det fineste i hagen er menneskene som bruker den. Gi rom for lek, kos og hygge, så får du leve med at en fotball kan havne i blomsterbedet.”

Madeleine Strand, hageentusiast, influenser og forfatter

Hvordan ser din hage ut?

Hagen min er bugnende og fargerik. Her er det velfylte blomsterbed, hovedsakelig med stauder, løk og knoller. Men noen sommerblomster finner alltid veien inn. I tillegg har jeg en kjøkkenhage med et lite drivhus. Det er fantastisk å kunne høste inn til sommerens salater! Hagen er også i nærmest konstant endring. Jeg finner stadig på noe nytt, og tilfører nye elementer.

Hvor fant du inspirasjon?

Jeg har alltid vært interessert i hage, men det slo for alvor til da mannen min Christian ga meg kjøkkenhagekurs på Bygdøy Kongsgård i gave. Der ble jeg inspirert til å gå skikkelig i dybden og lære mer! Det handler ikke bare om å gjøre det enklere å lykkes i hagen, men hagen speiler jo på mange måter jordens økosystem og utfordringene vi står ovenfor med klima. Eier du en del av jorda, så har du også ansvar for å forvalte den godt, slik jeg ser det. 

Hva liker du å gjøre i hagen?

Jeg elsker å tusle rundt i sandalene en helgemorgen, med kaffekoppen i hånden og solen i fjeset. Titte innom kjøkkenhagen, inspisere bedene, knipe av noen visne blomster, plukke en liten bukett, smake på et jordbær. Da lader jeg batteriene.

Hva er dine 5 beste hagetips:

  1. Unngå bar jord! Det er en invitasjon til ugress og ødeleggende for mikrolivet i jorda. 
  2. Komposter. Det er ingenting som heter hageavfall. Klipp opp og legg det gjerne rett i bedet. Den beste jorda lager du selv! Og det helt gratis.
  3. Husk at det fineste i hagen er menneskene som bruker den. Gi rom for lek, kos og hygge, så får du leve med at en fotball kan havne i blomsterbedet.
  4. Ikke ha en for striglet hage! Skadedyrenes fiender trives ikke uten litt rusk og kratt.
  5. Ha en plan før du lar deg rive med på planteshopping. Det kan spare deg for en del bomkjøp. 

Støtter du norsk produksjon? Hvordan?

Ja, jeg heier på alle lokale krefter! Og forsøker å styre etter merking som «Nyt Norge» og norske produsentnavn. Jeg liker også veldig godt å gå å handle hos små, lokale aktører. Fra koselige gårdsutsalg til lokale gartnerier. Det er både fint å støtte opp om gründere, klimavennlig fordi varene ikke er sendte med langtransport, og ikke minst er det hyggelig – fordi de som står der og selger til deg har et helt annet engasjement!

Hos Skjærgårdshagen i Nevlunghavn: Madeleine har vært på selvplukk av tulipaner hos Camilla Anvik på Skjærgårdshagen, som også er utstiller på Hagemessen. – Det er et fantastisk sted, sier Madeleine.

Møt Madeleine på Hagemessen

Madeleine er tilstede på Hagemessen med foredrag hver dag under messen 12. – 14. april 2024. I tillegg til inspirerende foredrag selger hun også bøker og er tilgjengelig for publikum med tips og triks.

Alle øvrige bilder er fra Madeleines egen hage.

Hold av datoen til vårens vakreste eventyr 12. – 14. april 2024

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom.