Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

La det summe i hagen

Etter en lang og kald vinter er våren endelig i anmarsj! Snøen smelter og hagen vår kommer til syne. Og sammen med hagen våkner humla fra vinterdvalen sin. Hun er sulten og tørst, og trenger et sted å bo. La oss gjøre det vi kan for å gi henne en herlig sommer!

Vent med å rydde i hagen

Først og fremst, vent med å rydde i hagen og rote i jorda! Humledronningen sover nede i jorda, og for at hun ikke skal våkne for tidlig bør du la jorda være i fred. I fjorårets visne planter sover det masser av insekter og frøene er mat for fugler. Når humledronninga våkner skal hun lage et hjem og dødt gress er det perfekte materiale hun trenger. 

Plant blomster som humlene liker

Når du skal plante i hagen, plant blomster og vekster som humla liker, og som blomstrer til ulike tidspunkt. Ikke bare vil hagen din se flott ut, humlene vil takke deg. Seljetre er en utrolig viktig matkilde om våren. Den blomstrer tidlig og er vesentlig for mange humler som både er sultne og tørste. Andre fine vårblomster er krokus, svibel og kusymre. Når sommeren er i gang er lavendel, bergmynte og pioner populære restauranter for humlene. Mot høsten vil de sette stor pris på planter som røsslyng og purpursolhatt.

Vil du gjøre enda mer? Lag et hjørne eller øyer i plenen som ikke blir klippet. Her kan du la de naturlige villblomstene gro, eller plante stedegne blomsterfrø.

Ikke bruk sprøytemidler i hagen

En viktig ting du kan gjøre, er å ikke bruke sprøytemidler i hagen. Når man bruker sprøytemidler, om det så er i jorden eller på blader, så trekker planten til seg giften og videre til nektaren. Humlene (og andre insekter) får giften i seg og blir skadet. Istedenfor sprøytemidler, spille heller på lag med insektene. Mange skadedyr har en naturlig fiende som gjerne spiser de, og med en mangfoldig hage kommer disse og hjelper deg. Velg heller å luke bort planter eller plukk bort uønskede insekter, både humla og de andre insektene vil sette pris på dette!

P.s. Har du ikke hage? Ikke noe problem! Humler flyr oppover også, så planter på balkonger er også hjertelig velkomne!

Lær om humler på Hagemessen

Vil du lære mer om humler og hvordan du kan tilrettelegge for dem i hagen så få med deg La Humla Suse sitt foredrag: Hagen din – grønn ørken eller insektoase?, søndag kl 15 på Kunnskapsscenen i hall C. 

Visste du: 

  • At humledronninger lager hjemmene sine under bakken, i hule trestammer eller i rotete hjørner?
  • Noen humler, som mørk og lys jordhumle, våkner når våren er i anmarsj. Andre, som slåttehumle og kløverhumle, venter helt til juni. 

Forfatter: La Humla Suse ved Mikaela Olsen

Foto: Monica Marcella Kjærstad

Hold av datoen til vårens vakreste eventyr 12. – 14. april 2024

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom.