Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

Innredning av uteplassen

Stemning og atmosfære skapes av dem som bor på stedet og som oppholder seg i hagen, på balkongen eller på plattingen rundt huset. Lag din egen unike stil, innred slik du liker å ha det. Bruk gjerne farger! Etter mange år hvor alle vegger skulle være hvite, er det nå heldigvis “lov” til å male i alle farger, også utendørs på uteplassen.

Uteplassen og hagen

Det beste av alt er kanskje at «trenden er å ikke følge trenden», men å finne sin egen personlige stil ved innredning av uteplassen. Ofte faller valget av hagemøbler på de klassiske variantene, som vil vare i mange år. Så kan man heller være mer vågal når det gjelder tilbehør, med friske og fine farger som liver opp og gir et personlige preg på uterommet. Dette er en smart og “trygt” utgangspunkt når man innreder uteplassen, for tilbehør som puter, tepper og småbord kan du kjøpe i flere sett og variere etter behov og årstid.

– For noen år siden følte man seg kanskje litt vågal når man tok motet til seg og malte en vegg i kontrastfarge. Nå ser vi at mange maler både tak og vegger i ulike farger for å skape de lune og gode uterommene. Du kan også bruke de samme triksene som inne, med speil på veggen. Har du en liten uteplass kan du få den til å virke større og skape en mer raus romfølelse med for eksempel et rundt speil på veggen på en balkong eller terrasse, sier Marianne Aanerød i Fine Design Hagemøbler.

kos på uteplassen
Innred uteplassen slik du liker å ha det rundt deg.

Planlegg før du innreder uteplassen – her kommer noen tips:

• Visualiser på forhånd hvordan du vil ha det

• Mål opp og lag en målsatt plantegning og enkle skisser. Hva vil DU? Samle inn inspirasjon fra farger, ting og uttrykk du liker

• Del gjerne inn i soner. Hvor skal morgenkaffen nytes? Hvor vil du samle hele gjengen til et hyggelig måltid? Eller skal du rett og slett ha en loungegruppe hvor du ikke trenger å gjøre noen verdens ting annet enn å la humla suse

• Hva er viktigst for deg? Praktisk eller behagelig? Kanskje du får til begge deler. Det må være plass til dem som bor der og det de liker å gjøre på uteplassen

• Ha en rød tråd og forsøk å få det til å bli en forlengelse av stilen du har inne. La skillet mellom ute og inne flyte over i hverandre

• Belysning er viktig – tenk som en scenograf. Hva vil du lyssette? Da er det også kanskje lurt å tenke over hvor du vanligvis sitter på kvelden

Innred slik du liker det!
Solskjerming og lyssetting er viktig på uteplassen for alle årstidene.

Spiseplassen i uterommet

Klart det skal være både hyggelig og praktisk å spise utendørs! Flere og flere velger nå spisesofa. Altså en hagesofa som er høyere enn den tradisjonelle typen. Det er hyggelig å kunne sitte flere sammen i sofaen og det er også godt å sitte lenger i en slik type hagesofa.

– Runde spisebord er i vinden for tiden, forteller Marianne Aanerød i Fine Design. Ved et rundt hagebord er det ingen som havner på enden, så de er veldig inkluderende. Begrensningen er at de fleste spisebordene rommer 5-8 personer rundt bordet. Og spørsmålet da er hvor ofte trenger du sitteplasser til flere? Hvem innreder vi uteplassen for egentlig? Skal du ha selskap anbefaler vi heller å ha noen enkle bord og klappstoler på lager. Disse kan du sette opp når behovet er der.

Bruk en benk på den ene siden. Det er flere fordeler med en benk. Du trenger ikke like stor plass som når du benytter stoler som må dras ut og inn. Dessuten ser det mer ryddig ut.

Sofa og loungedelen

Bruk gjerne en puff sammen med hagesofaen, så du kan lage din egen sjeselong. Det er praktisk, enklere, samt mer fleksibelt enn å fylle på med plasskrevende møbler. Det er lettere å få samlet alle rundt et sofabord ved å flytte på puffen.

Ikke glem parasoller og solskjerming

Parasoller og seil lager skygge fra stekende sommersol. Men har du tenkt på at de også sørger for ly fra lett morgenregn og når duggfallet legger seg på kveldene utover i august. Det er viktig at parasollene får riktig fot slik at de står støtt. Blåser det kraftig bør du vurdere å benytte seil.

Tekst: Marianne Aanerød i Fine Design

Bildene av hagemøblene i artikkelen er fra Fine Design »

Hold av datoen til vårens vakreste eventyr 12. – 14. april 2024

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom.