Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

Møt hagestjernene i Biblioteket

madeleine-balkongkvisning

Mens pandemien herjet Norge, satt hageprofilene våre hjemme og skrev. De lot inspirasjonen flomme fritt og nå er mange klare med sine ferske verk i form av hagebøker for enhver smak. 

På årets Hagemesse holder forfatterne innlegg på foredragsscenen, men du finner dem også på programmet for «Biblioteket» i Villaveien – det nye inpirasjonsnabolaget på Hagemessen.

Så stikk gjerne innom for en prat og ta gjerne med din hagebok, eller kjøp den på stedet og få en hilsen og en signatur fra forfatteren selv.  

Disse møter du på Hagemessens «meet’n greet» i biblioteket:

Finn Schjøll – “Deilige buketter fra egen hage”. 

Her finner du oppskrifter, ideer og inspirasjon til vakre, imponerende buketter du enkelt kan lage selv – av blomster og vekster fra hagen og naturen rundt deg. Du lærer hvilke blomster, planter og fargekombinasjoner det er smart å ha i hagen – uansett om det er vår, sommer, høst eller vinter.  

Finn Schjøll «flytter inn» i Biblioteket fredag og blir å treffe der gjennom hele hagehelgen. Her vil han også presentere de nye sjarmerende og elegante vasene han har designet for Magnor. Finn er også på scenen fredag kl. 12:30.

Espen Skarphagen – «Skarp i hagen - hage gjennom livet med gjenbruk, bærekraft og deling».  

Espen er en kjent og kjær hageprofil og kanskje mest kjent for sin kunnskap og forkjærlighet for vann i hagen. Denne våren er han også aktuell med hagebok.

I hans vakre og fargerike bok guider han deg gjennom hageåret. Du får konkrete råd om hvordan du sår og kultiverer på våren, hvordan du utformer et mangfoldig og gøyalt hagerom, og hva som er lurt å gjøre før vinteren kommer. Boka viser deg hvordan du tar smarte, grønne valg og skaper gode rutiner i hagen basert på gjenbruk. Du får utallige bærekraftige tips til spiselige vekster til drivhuset, planter som trives i krukker, stauder som tåler en støyt, roser som blomstrer hele sommeren – og ikke minst ideer til blomsterbinderi og -dekorering.  

Espen Skarphagen er å finne i Biblioteket fredag – søndag kl. 13.30. Ellers treffer du ham på foredragsscenen hver dag kl. 13:30 og i Norges vakreste podcaststudio i C-hallen, hvor Espen og hans makker Marianne gjør intervjuer for «Grøntpodden», som du finner i egen player på hagemessen.no 

Madeleine Strand – «Blomstrende hage – Snarveien til drømmehagen». 

Gjennom mange år har hageentusiast og tobarnsmor Madeleine Strand perfeksjonert sine 17 minutters økter i hagen. Hun deler tips og triks som gjør at det er fint også underveis, mens drømmehagen vokser seg til. Velger du riktige planter og tar noen smarte grep, vil du få til mye, selv i en travel hverdag. Slik kan du også få bed så fulle av stauder at skvallerkålen ikke slipper til – og glede deg over sunne, friske planter, som stort sett klarer seg på egenhånd. 

Madeleine Strand, @hageterapi_madeleine, sitter klar til å møte publikum i Biblioteket fredag og lørdag kl. 14.30, samt søndag kl. 11.30. Hun holder også foredrag fra scenen hver dag.

Dennis Asbjørnsen – «Spiselig hage 2. Alle kan dyrke sin egen mat».

Dennis er tilbake på Hagemessen og med seg har han sin helt ferske bok, Spiselig hage 2.

Det å dyrke sin egen mat er en drøm for mange. I hagen til Dennis Asbjørnsen kan nesten alt spises, og han brenner for å vise hvor enkelt og billig det er å dyrke sine egne grønnsaker. Selv kan han høste nesten 60 spiselige vekster i hagen sin.

For at du skal komme i gang, starter boken med «Ti enkle ting å dyrke», som salat, hvitløk, tomater, sukkererter og jordbær. Dennis gir deg gode dyrkingsråd og tips enten du satser på kjøkkenhage, drivhus, balkongkasser eller noe på kjøkkenbenken. En egen så kalender gjør det lett å planlegge hagearbeidet. Du blir også kjent med hagens høns og lærer om stell av høner. I Spiselig hage får du alle de små tipsene og rådene som gjør at du vil lykkes med kjøkkenhagen din og kan fråtse i sunne og fargerike grønnsaker. 

Dennis Asbjørnsen, @spiselighage, er på plass i Biblioteket lørdag kl. 15.30 og søndag kl. 14.30. I tillegg holder han foredrag fra scenen lørdag og søndag kl. 12.30.

Maria Syre Melhus – «Hagelykke»

Maria er kanskje best kjent som @hagepuls på instagram er fortiden aktuell med boken «Hagelykke» som kom ut i desember i fjor.  

Maria mener det er enklere enn du tror å lage en frodig og spennende hage. I boken hennes får du inspirasjon og tips til å skape din egen grønne oase. Hun viser deg hvordan du enkelt forvandler en kjedelig hageflekk til et koselig og vakkert uterom. Her får du tips til hagedesign, plantevalg, vanning og jordforbedring, alt formidlet på en lettfattelig måte. Med smittende hageglede forteller Maria om meitemarker og bier, kreativt gjenbruk og hvordan du skaper en nydelig hage uten å bli ruinert. Du kan lese om barn i hagen, om å bruke hagen som terapi og hva du gjør når det blir fullstendig kaos i hagen en gang ut i juli. Hagelykke er fylt med vakre bilder fra Marias egen hage, som i 2022 vant Gullfjæren i kategorien Årets hage. 

Maria Syre, @hagepuls, signerer bøker og slår av en prat med publikum i Biblioteket lørdag 12.30. I tillegg holder hun foredrag fra scenen lørdag kl. 12.00.

Martine Søyland Hoel – «Floria Moria – dyrk vakre buketter» 

I boken lærer Martine deg hvordan enkelt kan dyrke dine egne, kortreiste og økologiske blomsterbuketter! Hun er utdannet gartner og driver blomstergården Floria Moria i Tønsberg. Der dyrker hun unike, nostalgiske snittblomster på bærekraftig vis. I boken deler hun sine beste tips til å lykkes med både blomsterløk, stauder, knoller og ettårige blomster – og hvordan du best kan designe din drømmehage for å få mest ut av blomstringen gjennom hele sesongen. Her får du også gode råd til binding av blomsterbuketter, hva som skal til for å lage vakre blomsterdekorasjoner og hvordan tørke blomster. Boka inneholder også gode guider til alt fra frøsanking, hvordan forlenge vaselivet og riktig høsteteknikk. Dette er en bok for både hageentusiaster og blomsterdyrkere i startgropa, for dem som har stor hage og dem som har noen krukker på balkongen – alt tilpasset norske dyrkingsforhold. 

Marthine møter deg i Biblioteket søndag kl. 12.30 og holder foredrag fra scenen søndag kl. 11.00 og 16.30.

Disse møter du på Hagemessens «meet’n greet» i biblioteket:

Fredag i Biblioteket: 

13.30 Espen Skarphagen 

14.30 Madeleine Strand 

Lørdag i Biblioteket 

12.30 Maria Syre Melhus  

13.30 Espen Skarphagen 

14.30 Madeleine Strand 

15.30 Dennis Asbjørnsen 

Søndag i Biblioteket 

11.30 Madeleine Strand 

12.30 Martine Søyland Hoel 

13.30 Espen Skarphagen 

14.30 Dennis Asbjørnsen 

Finn Schjøll vil være tilstede i Biblioteket litt til og fra gjennom hele helgen.

Opplev vårens vakreste eventyr
21. – 23. april

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom.