Åpningstider Fre 10.00 – 18.00 | Lør 10.00 – 17.00 | Søn 10.00 – 18.00

Hagekunstneren – Mannen bak Designhagen

Kumlokket-designhagen

Anleggsgartner og hagedesigner Torgeir Koteng er klar med ny, stor designhage på Hagemessen i 2023. – Det starter som oftest med en spinnvill ide! 

Årets inspirasjonshage er tilbake til gamle høyder når Koteng tar med seg sine mange ideer, leverandører og ikke minst studenter for å bygge en unik designhage på Hagemessen i år.  

Forventningene er store, også hos bakmannen og designeren selv.  

– WOW er det første du skal tenke når du kommer inn i designhagen.

Torgeir Koteng fra Hagespesialisten 

Torgeir er en erfaren mann, med et kjent navn og lang fartstid i hagebransjen. Han har hatt en finger med i spillet på flere kjente hageanlegg, som for eksempel Villa Heftye på Tjuvholmen i Oslo, så sjansen for at wow-følelsen inntreffer er stor. 

Kontrast og gjenbruk i fokus 

– Jeg ønsker å vise noe annet enn det folk har i sine egne hager, forteller Torgeir. Hagekunstneren ønsker å holde hemmelighetene og triksene sine for seg selv, litt på samme måte som tryllekunstnere, nå når han er tilbake på Hagemessen på tiende året med en designhage som både skal inspirere og overraske publikum. Han startet med 30 kvadratmeter og nå har han over 1000 kvadratmeter å boltre seg på.  

Torgeir røper at årets ingredienser er mange. Det blir trær, busker og blomster, og vann blir også en stor del av det. Hagen har enda ikke fått noe navn, men stikkord som både kontrast, gjenbruk og sirkulært har vært på bordet. Han ønsker å synliggjøre hvordan man kan sette sammen det typisk moderne med god gammel natur.   

– Jeg vil at publikum skal føle at Designhagen gir dem ideer de kan ta med hjem, røper Torgeir. Men samtidig forundringen over hvordan det er mulig at alt dette er bygget bare for dette ene arrangementet.  

Elementene jord, luft, vann og ild er alltid utgangspunktet for Torgeir når han jobber med hagekonsepter. Han vil vise hele spekteret i faget og er opptatt av at vi må bli flinkere til å bruke naturen slik den er, og utvikle hagene våre i takt med de naturlige omgivelsene.  

Torgeir-Koteng-designhagen
Torgeir Koteng i sin egen hage på Soltunet på Øvre Glenne Gård i Nordre Frogn. Foto: privat.

Litt av inspirasjonen henter han fra de mange jobbene anleggsgartnere gjør med å designe og tilrettelegge hager for folk. Ønsket er alltid at hagen skal være en del av naturen. Han forteller at selv om hagen er en liten begrenset rekkehushage, er alltid ønsket om å kunne sitte like usjenert som om de satt midt i Nordmarka til stede.  

Bli med på Piknik i Parken 

I år inviteres publikum til en egen matopplevelse i Designhagen. Kjøp lunsj i kafeen, og få mat og drikke i en fin piknik-kurv med teppe til fra Kvalitetstid. Deretter er det bare å ta med seg maten og finne seg et ledig sted på plenen i hagen. Slå ut teppet og hent fram fristelsene fra piknikkurven. – Så får man opplevelsen av å nyte maten sin i et flott uteanlegg, med garantert flott vær, humrer Torgeir. – Og det er jo en kjensgjerning at all mat smaker bedre utendørs.  

Torgeirs Drømmehage 

– Kom til Soltunet og se om noen år, forteller Torgeir drømmende på spørsmål om den perfekte hage. I 2018 kjøpte han og kona en eiendom på 500 mål. På idylliske Øvre Glenne Gård i Nordre Frogn bygger de en inspirasjons- og besøkshage som skal skape unike muligheter for besøkende i alle aldre. Gården har innbydende og trivelig gårdstun med alt fra gressarealer, store tuntrær, dammer og til gamle bygninger med sjarm hvor du gjerne kan ta en kaffe eller spise en god middag i det gamle Bryggerhuset. 

– Visjonen er et sted mellom Flor og Fjære i Stavanger og Ramme gård i Hvidsten, sier han. – Vi bygger en hage på naturens prinsipper, med materialer som virkelig tåler tidens tann. Alt fra byggverk som holder i et 200 års perspektiv til steiner som fortsatt vil finnes her om 1000 år.  

Sjekk ut soltunet.com for mer informasjon. 

Et av målene med hagen er å utvikle nye metoder og ny teknologi for hagedrift i fremtiden. Konseptet skal også engasjere lokale virksomheter og ansette mennesker som kanskje ikke får jobb andre steder, noe Torgeir allerede gjør i Hagespesialisten. 

– Gleden av å jobbe er viktigere enn å tjene masse penger, mener Torgeir. Det er viktig for meg å bidra til et inkluderende arbeidsliv. Det skal også være mulig å leie parseller i hagen slik at folk flest skal få sjansen til å dyrke noe selv.  

Da Torgeir stort sett jobber med andres hager, har han gjort sin egen hage relativt vedlikeholdsvennlig, som han så fint kaller det. I praksis betyr det at hagen kun trenger litt luking og beskjæring. Den er en kombinasjon av en opparbeidet hage med brostein, skifer, naturstein, betong, beleggningsstein, trapper og murer, sammen med beplantning av både vanlige og uvanlige arter. På våren fyller han også på med sommerblomster i krukker.   

Hagen er også praktisk anlagt og tåler alt fra trampoliner som skal hoppes på til områder hvor 40 besøkende kan flate ut for å sole seg litt. – Jeg har også noen smykker der, blant annet kumringen med sittebenk slik den sto i inspirasjonshagen på Hagemessen for en del år siden, avslører han. 

Gjenbruk i årets designhage. Denne kumringen var første gang utstilt i Torgeirs designhage på Hagemessen i 2016. Foto: privat.

Torgeirs beste hagetips

  1. Behold mangfoldet, og tenk kreativt. 
  2. Bruk pinterest og instagram og drøm deg bort.
  3. Få hjelp til god prosjektering av eksperter som ser hagen din med andre øyne. 
  4. Se hagen fra nye perspektiver. Det vil gi nye løsninger som du kanskje ikke hadde tenkt på.  
  5. Drøm stort og hold på drømmene dine. 

Opplev vårens vakreste eventyr
21. – 23. april

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom.